Япония се сблъсква с рекорден брой празни домове

японска къща

С над 9 милиона празни жилища, Япония търси решения за своите „акия“ в лицето на застаряващото си население и спадащата раждаемост

Япония се изправя пред уникален проблем: броят на празните жилища, известни като „акия“, е достигнал рекордните 9 милиона. Това число е повече от достатъчно, за да се осигури жилище за всеки жител на Ню Йорк, и се явява симптом на намаляващото население на източноазиатската страна.

Според данните на Министерството на вътрешните работи и комуникациите, 14% от всички жилищни имоти в Япония са празни. Те включват както вторите домове, така и временно свободните имоти, чиито собственици работят в чужбина.

Изоставените домове, които традиционно се асоциират със селските райони, сега се появяват все повече и в големите градове като Токио и Киото. Това представлява предизвикателство за правителството, което вече се бори със застаряващото население и намаляващия брой на новородените.

Според Джефри Хол, преподавател в Университета за международни изследвания Канда в Чиба, проблемът не е в излишъка на жилища, а в липсата на хора. Данните на Министерството на вътрешните работи и комуникациите показват, че 14% от всички жилищни имоти в Япония са празни, включително втори домове и имоти, чиито собственици временно работят в чужбина.

Акията създават редица проблеми, включително затруднения при подмладяването на обезлюдаващи градове

Сред тях са и потенциални опасности поради липса на поддръжка, особено в страна, предразположена към земетресения и цунами. Много от тези имоти остават без наследник или са свързани с млади поколения, които са се преместили в градовете и не планират да се връщат в селските райони.

Проблемите с документацията и административната безизходица затрудняват правителствените усилия за подмладяване на селските общности и привличане на млади хора или инвеститори. Някои собственици предпочитат да запазят домовете си, вместо да ги реконструират, поради данъчната политика на Япония.

Видеоклипове, показващи чужденци, които купуват и преобразяват евтини японски домове, са набрали популярност в социалните медии, но процесът не е толкова лесен, колкото изглежда, особено за тези, които не говорят японски.

Спадът в населението продължава да бъде проблем, с намаляване на броя на новородените и децата под 15 години. Професор Юки Акияма от Токийския градски университет подчертава, че празните къщи могат да представляват опасност по време на бедствия и да затрудняват възстановяването след тях.

Проблемът с „акия“ не е уникален за Япония, но архитектурната история и култура на страната правят ситуацията особено тежка. В Япония новите домове се ценят повече, за разлика от Запада, където историческите сгради често се смятат за предимство.

Този рекорден брой празни домове и твърде малко хора изглежда ще продължи да бъде проблем за Япония в обозримо бъдеще, като страната търси начини да се справи с демографската си криза.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required