Успехът на аржентинското песо

аржентинско песо

Президентът Хавиер Милей води страната към финансово възстановяване след години на икономически трудности

В Аржентина, страна претърпяваща една от най – тежките инфлации в света, се случва нещо неочаквано. Президентът Хавиер Милей, известен със своите либертариански възгледи и екстравагантен стил, е постигнал нещо, което мнозина считаха за невъзможно – превърнал е аржентинското песо от една от най – слабите световни валути в една от най – силните спрямо долара.

Според материал на Business Insider, в рамките на само три месеца, курсът на песото е скочил с 25%, което Bloomberg отбелязва като най-големият скок сред 148 следени валути. Това е резултат от „мъчителната терапия“, която Милей предложи и която аржентинците приеха, когато го избраха за президент миналата година.

Милей е намалил капиталовите разходи с 85% през първото тримесечие и е въвел брутални икономии на държавни пари. Тези мерки доведоха до обезценяване на песото с 50% и значително намаляване на държавните разходи. Международният валутен фонд приветства тези действия, които създадоха добра основа за преговори по външния дълг.

Тежка рецесия

Въпреки това, страната се потопи в дълбока рецесия, с икономика, която се сви с 3.6% през първите два месеца на 2024 година, и не липсваха протести. Милей, който е и бивш футболист и рок музикант, обясняваше по време на кампанията си, че песото е дело на политическата класа и поради тази причина, най-възпитано казано, не струва нищо. Той агитираше за доларизация на икономиката, но сега, доверието в песото се възстанови и изглежда, че неговият спасител е именно човекът, който предричаше скорошния му край.

Според Bloomberg, позитивната промяна има и конкретно изражение – аржентинската централна банка е започнала отново да попълва валутните си резерви. Това е знак, че страната може да е на път към икономическо възстановяване, което би било възможно благодарение на смелите и решителни действия на един металист, икономист и популист – Хавиер Милей, човекът, който иска Аржентина да приеме долара, но който сега води в надпреварата за президент. Само времето ще покаже дали този обрат ще продължи да носи стабилност и процъфтяване на аржентинската икономика.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required