Учени създадоха саморазграждаща се пластмаса

пластмасови отпадъци

Пробив в борбата с пластмасовите отпадъци може да промени бъдещето на околната среда

Екип от учени от Калифорнийския университет в Сан Диего представиха революционно откритие, което обещава да промени начина, по който се справяме с пластмасовите отпадъци. Те разработиха нов вид полиуретан, който не само че е изключително здрав и устойчив през полезния си живот, но и има способността да се саморазгражда след изхвърлянето си, съобщава BBC.

Материалът включва бактерии

Този нов материал включва спори на бактерията Bacillus subtilis, която е безопасна за човешкото здраве и се използва като хранителна добавка и пробиотик. Спорите остават неактивни докато продуктът е в употреба, но се активират и започват процеса на разграждане, когато материалът достигне края на своя живот.

Изследователят Хан Сол Ким споделя, че тази иновация носи надежда за значително намаляване на пластмасовото замърсяване в природата. Съвместно с колегата си Джон Покорски, те подчертават, че добавянето на спорите допринася и за увеличаване на здравината на пластмасата, което удължава нейния живот и намалява необходимостта от честа замяна.

Въпреки този прогрес, някои учени предупреждават, че такива иновации не трябва да отклоняват вниманието от основния проблем – прекомерното производство и употреба на пластмаса. Професор Стив Флечър от университета в Портсмут изтъква, че най-ефективният подход е глобално намаляване на производството на пластмаса, което се обсъжда и на преговорите на ООН в Канада.

Това откритие е важна стъпка към по – устойчиво бъдеще, но е ясно, че трябва да продължим да търсим всеобхватни решения, които адресират корените на проблема с пластмасовите отпадъци.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required