С призив да гласуваме на европейските избори

триумфална арка

Исторически забележителности осветяват пътя към демокрацията в преддверието на европейските избори

С приближаването на изборите за Европейски парламент, които ще се проведат от 6 до 9 юни, Европа се подготвя да изпрати мощно послание за активно гражданско участие. Над 60 града в целия ЕС осветяват своите забележителности, за да призоват гражданите да упражнят своето право на глас.

Триумфалната арка в Париж, Колизеумът в Рим и Гран Плас в Брюксел са само част от иконите, които ще засияят в нощта, за да отбележат Деня на Европа на 9 май и да започнат обратното броене до изборите. Светлинните шоута ще представят посланието „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб.“, както и европейското знаме, символизиращи единството и демократичните ценности на континента.

В България, Национална галерия – Двореца в София ще се превърне в екран за визуалния спектакъл „Твоят глас“, който ще представи изборите като възможност за всеки гражданин да остави своя отпечатък върху бъдещето на Европа. Спектакълът ще започне в 21 часа на 9 май, подчертавайки, че остава точно един месец до изборите.

Тези прояви са част от съвместните усилия на Европейския парламент и националните и местните органи, които целят да обединят 440 милиона европейски граждани в размисъл за значението на предстоящите избори за общото бъдеще на Европа. Денят на Европа, който се чества на 9 май, е ден за възпоменание на историческата Декларация на Шуман и неговата визия за мир и единство, която днес продължава да бъде основа на Европейския съюз.

Светлинните инсталации и културните събития, които ще се проведат по този повод, са напомняне за силата на обединена Европа и за важността на всеки глас в изграждането на нейното бъдеще. Те са покана към всички европейци да се включат активно в демократичния процес и да използват своя глас, за да формират съдбата на своя континент.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required