Орязани ли са крилете на хазарта?

хазарт

След спирането на реклами и затварянето на редица казина има ли лечение за хазартната индустрия у нас?

Реклама тук. Реклама там. Звучат ти бонуси в YouTube, а Рачков и Стоичков са по всеки телевизионен канал. Хазартът създаде нова маркетингова култура. Създаде и впечатление, че залагането е нещо нормално. За 2022 г. приходите на телевизиите от хазартни реклами заемат 68% от общите рекламни приходи, а за 2023 са в размер на 168 млн. лв.

Хазартната зависимост е доказано психологично заболяване. То може да има дълбоки последици за индивида и обществото. Тази зависимост се характеризира с неконтролируемо желание за участие в хазартни игри, въпреки отрицателните последствия за личния и финансовия живот на засегнатите лица.

Финансови последици и данъчни аспекти

Едно от най-значимите въздействия на хазартната зависимост е финансовото. Зависимите често губят значителни суми пари, което може да доведе до дългове, банкрутство и дори криминални действия за набавяне на средства за игра. Чували сме истории за хора, които продават имотите си, остават на улицата и залагат дори дрехите на гърба си в името на илюзорната печалба. В България, печалбите от хазарт не се облагат с данък, което означава, че спечелените суми остават за играча. Въпреки това, данъчната политика може да влияе на хазартната индустрия като цяло, като например увеличението на таксите за хазарт за 2024 г., което се очаква да донесе допълнителни приходи за държавата, според Profit.

Законодателни промени

Скорошните промени в законодателството целят да ограничат хазартната дейност, особено в близост до училища и други обществени сгради, както и да се борят с нелегалните хазартни сайтове и възможностите за изпиране на пари чрез хазарт. Забраняват се рекламите по големи телевизии онлайн медии.

Друга интересна реформа е забраняването на казината в населени места под 10 хил. души. Тези мерки са важна стъпка към намаляване на достъпа до хазарт и предотвратяване на зависимостта.

Мнения на експерти

Експерти, цитирани от Venera.bg посочват, че хазартната зависимост е поведенческа зависимост, различна от тези, свързани с вещества като тютюн и алкохол. Тя се характеризира с „вълната“ от вълнение, която идва от рисковете и социалната атмосфера на хазартните заведения. Важно е да се разбере, че хазартната зависимост е симптом на по-дълбоки личностни проблеми и често е свързана с ниска самооценка и неспособността за справяне с емоционални проблеми.

Хазартната зависимост е сложен проблем, който изисква цялостен подход за неговото разрешаване. Необходими са както законодателни мерки, така и подкрепа за засегнатите лица. Съществуват ефективни методи за лечение, и при подходяща помощ, зависимите могат да се възстановят и да водят пълноценен живот. Важно е обществото да бъде информирано и да подкрепя борбата с хазартната зависимост, за да се намалят негативните й последици.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required