“Най-зелените компании в България” оцениха зеления прогрес на Invest in Bulgaria

награда

Това е първа престижна награда за медията

Конкурсът на b2b media “Най-зелените компании в България” се проведе за 14ти пореден път. Празникът на устойчивите практики се състоя в препълнената конферентна зала на хотел Hilton. Президентът на Република България Румен Радев изпрати поздравителен адрес към организаторите и участниците в събитието. А специален гост беше д-р инж. Росица Карамфилова – Благова, съветник на държавния глава по въпросите на екологията. 

За наградите, наричани още „Зелени Оскари“ – заради тяхната значимост и престижа, който те дават на притежателите си, се конкурираха над 100 проекта и инициативи. А призовете дават сигнал към цялото общество за това кои компании, организации и личности у нас наистина провеждат отговорни политики и се грижат за околната среда. 

Категория “Зелено перо” и награда за Invest in Bulgaria

“Зелено перо” и “Зелена медия” за специално звено на конкурса, с което се дава значение на медийния принос в каузата за по-зелена България.  Журналистиката е властта, която променя човека към по-добро и има способства да отвори очите му за реалността. Като качествена трибуна за “зелени” диалози и сблъсъци между експерти в областта на устойчивото развитие, медиите се утвърждават като пръв помощник и съветник на бизнеса.

Invest in Bulgaria от дълго време работи усилено, защитавайки зелената кауза. Това ни донесе отличието “Зелено перо” в подкатегория “Онлайн медии”. За нас развитието на ESG културата е приоритет и вярваме в по-доброто бъдеще на страната и бизнеса. Ние вярваме в неизбежността на процеса на внедряване на зелените практики и ясно осъзнаваме ролята си в него. Медията е в крак с всички тенденции от света на зеления преход. Стараем се плуралистки и честно да отразяваме мненията на водещи експерти в областта. Точно затова в подкаста “Бизнес лупа: България” отразихме и един изключително значим проблем – активното използване на въглища и отказът за замяната им с възобновяеми източници на енергия. Благодарение на Greenpeace и координаторът “Климат и енергия” на организацията Десислава Микова преминахме през горещите точки на този проблем – Марица Изток 2 и Мини Марица изток и вредните им изпарения. Проучихме и представихме плановете на държавното ръководство за това как да се случи преходът, за съжаление планиран чак за 2030 г. Обяснихме и защо това е проблем. Отговорът на точно този казус получи висока оценка от журито на наградите “Най-зелените компании в България”.

Тъй като, според нас, въглищната замяна е много важен аспект от устойчивия прогрес, ние се стараем да запознаваме и компаниите с полезните източници на енергия.

Благодарим за отличието на b2b Media! Подобни инициативи ни карат да продължаваме да отразяваме активно доброто въздействие върху планетата и да се стараем да променяме нагласите на консуматорите. 

Още за призьорите

Сред отличените беше и една “Зелена личност”, която е допринесла за популяризирането на “зелената идея” и благодарение на своите усилия е успяла да повлияе на една част от обществеността. Тази година наградата грабна Таня Скринска – предприемач и общественик, ангажиран в социално-значими каузи.

Големият победител Девин зае първите места в няколко категории, включително за Зелена инициатива, Зелени партньорства и Зелени продукти.

Награди взеха и ТСАКИ ООД,  Нетера,  ЕРМ Запад ЕАД,   Delta.BG,  Велея Глобал ЕАД,  Hilton Sofia, Credissimo, УниКредит Булбанк, Ателие за красота ЕООД,  Kaufland, АГРИ.СС ЕООД, GreenPoint Logistics,  Dentsu Good, ЗАГОРКА АД, Пощенска банка, Schneider Electric, Девин, LIREX, tbi bank, TRANSPRESS, Електрохолд България, Акронис България, Електроразпределение Юг и ЧСУ Дени Дидро ЕАД.

Конкурси като “Най-зелените компании в България” играят ключова роля в тази нова реалност, като не само повишават осведомеността за екологичните предизвикателства, но и стимулират иновациите в търсене на устойчиви решения. Те предоставят възможност за признание и изграждане на репутация, което може да се превърне в значимо конкурентно предимство. Освен това, такива инициативи подчертават социалната отговорност на компаниите и тяхната ангажираност към подобряване на обществото и опазване на околната среда.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required