Спад в търсенето на кредити от в САЩ

американски банки

Федералният резерв сигнализира за затягане на кредитната политика в опит да овладее инфлацията в САЩ

Според проучване на Федералния резерв, публикувано в понеделник, банките в САЩ отчитат обновено отслабване в търсенето на промишлени заеми и спад в търсенето на кредит от домакинствата през първото тримесечие на годината. Резултатите от проучването бяха на разположение на служителите на Федералния резерв миналата седмица, когато те решиха да запазят основния лихвен процент стабилен в диапазона от 5.25% до 5.5% и заявиха, че планират да го задържат там, колкото е необходимо, за да намалят инфлацията.

Затягането на паричната политика обикновено действа за облекчаване на ценовите натиски чрез кредитни канали, като по-високите лихвени разходи намаляват търсенето на заеми. Този процес изглежда продължава през първото тримесечие, с изключение на кредитирането на търговски недвижими имоти, където има признаци за известно подобрение в предлагането и търсенето на кредит.

Намалена кредитна наличност

„Много потребители и бизнеси усещат стягането от намалената кредитна наличност, докато Федералният резерв изглежда е настроен да поддържа лихвените проценти по-високи до 2025 година,“ пише икономистът от Nationwide Бен Айърс. „Това може да подготви сцената за по-слаба активност напред и прави икономиката по-уязвима към неочакван шок.“

Чистият дял на големите и средно големи банки, които докладват за затягане на стандартите за търговски и промишлени заеми, се увеличи до 15.6%, от 14.5%, показва проучването. Растящ дял от банките съобщават за по-слабо търсене на заеми за търговия и промишленост.

За заемите за търговски недвижими имоти от всички видове, обаче, дялът на банките, които затягат стандартите, намаля до най-ниското ниво от две години. Намаляващ дял съобщава за по-слабо търсене на заеми за търговски недвижими имоти; чуждестранните банки съобщават за общо увеличение на търсенето на заеми за търговски недвижими имоти.

Тези два индекса завършиха с увеличение от около една десета на процент, докато Nasdaq падна с една десета.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required