САЩ планират революционни промени в автомобилната индустрия

автомобили

Електрическите автомобили могат да станат новият стандарт до 2032 година в САЩ

Според предложение на правителството на САЩ, стандартите за автомобилните емисии ще бъдат променени така, че производителите на автомобили ще трябва да продават значително повече електрически возила. До 2032 година се очаква електрическите автомобили да представляват около две трети от всички нови продадени коли в Америка, пише CNN.

Без тези изисквания, според анализатора от Moody’s Матиас Хек, електрическите автомобили биха достигнали подобен пазарен дял някъде след 2035 година. Целите, определени от Агенцията за опазване на околната среда, са постижими, но няма да бъде лесно и ще са необходими високи нива на инвестиции. Засега предложението все още е само това – предложение и може да претърпи промени преди да бъде окончателно утвърдено, подчерта Хек.

Ще настъпят много промени, включително в инфраструктурата за зареждане на електромобилите

Потребителите ще бъдат привлечени към електрическите автомобили все повече, тъй като технологията на батериите се подобрява и цените падат. И правителствените стимули, като тези под новия закон за намаляване на инфлацията, също ще помогнат.

Според Крис Харто, анализатор на политиката за транспорт и енергия в Consumer Reports, е важно да се помни, че електрическите автомобили след почти десетилетие ще се различават от тези на пазара днес. И дори когато пазарният дял на ЕВ нарасне до две трети, не е така, че ЕВ-тата ще наводнят американските пътища през нощта. Осемдесет процента от автомобилите на пътищата през 2032 година все още ще бъдат с бензинови двигатели, но пазаруването на нов автомобил ще бъде различно.

„Говорим за преминаване на прага на цените, така че ще бъде същата цена или по-евтино“, в сравнение с автомобил с бензинов двигател, казва той.

По същото време обхватът на шофиране ще се увеличи, бързото зареждане ще стане по-лесно и достъпно, а собствениците ще се радват на значително намалени оперативни разходи, каза Харто. Хек от Moody’s предвиди, че батериите на следващото поколение EV, които се очакват през следващите няколко години, ще издържат на заряд 30% по-дълго и ще се презареждат с 30% по-бързо.

Бъдещите електрически автомобили като Chevrolet Blazer EV ще предоставят повече опции за основните потребители. Така че, когато се комбинират с подобрени мрежи за зареждане – нещо друго, което може да се очаква през това време – електрическите автомобили няма да бъдат особено трудна продажба за потребителите, които търсят най-доброто превозно средство на добра цена, споменава Харто.

Ще има също така повече модели електрически автомобили налични до 2032 година. Днес има „ЕВ еквиваленти“ налични за приблизително 40% от моделите на бензинови автомобили, които американците могат да купят, според Елизабет Креар, вицепрезидент на практиката за електрически автомобили в JD Power. Пазарният дял на електрическите автомобили в момента е 8.5%.

Креар не коментира специално шансовете ЕВ да представляват две трети от автомобилния пазар в САЩ до 2032 година. Но до 2026 година, само след три години, Креар очаква да има „ЕВ еквиваленти“ за 75% от автомобилите, които американците търсят, и пазарният дял вече ще се е утроил до 27%. В Калифорния, където ЕВ са по-популярни и има повече модели налични, се очаква пазарният дял на ЕВ да достигне две трети преди 2032 година.

Калифорния планира да позволи продажбата само на напълно електрически и хибридни превозни средства

Това трябва да стане до 2035 година, цел, която е на път да бъде постигната, според анализатора Кори Кантор от Bloomberg NEF. Така Калифорния трябва да бъде на над 80% пазарен дял за превозни средства с възможност за зареждане, включително хибридни, до 2032 година и самата Калифорния, поради своя размер, е голям фактор в общия автомобилен пазар на САЩ.

„Влиянието на Калифорния върху цялата страна наистина я изтласква напред може би с година по-рано, отколкото би било без Калифорния“, казва Кантор.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required