Корупцията – демонът на илюзорната демокрация

Йордан Карабинов: “Знаехме за къщите в Барселона и Нотариуса още преди две години”

Корупцията е дълбоко покълнала в почвите на България, а нашият еснафски нрав останал може би от турско робство, може би от социалистическото управление. Ние се задължаваме да прекланяме глава пред съвременния поробител – мутрата и рекетьор. България е на 72ро място по усещане за корупция от общо 180 държави като на първо място е най – прозрачната държава, а на последно е тази с най – корумпирано управление. “Всеки вижда, че има корупция. Свестните у нас правят на луди”, това е мнението на Йордан Карабинов, професионален външен и вътрешен одитор и един от основателите на Антикорупционния фонд. Вижте какво разказа той в девети епизод на Бизнес лупа: България!

Защо политика и икономика вървят ръка за ръка?

Схващането, че всичко е пари започва да придобива все по – пълен смисъл колкото повече напредва обществото в своята еволюция. Преди финикийските знаци всичко е било бартер и всичко е било сметка, но не е имало основание една крава да бъде по – скъпа от друга. Кой определя стойността им? Където има пари, е мътнило. С навлизането на парите се появява бизнесът, икономиката и всички техни разширения, стълбове и измерения. Това става благоприятна среда за похот и грях. “Всеки има различен праг на корупция. Някои се продават по – лесно и за по – малко, други за повече, но всеки си има цена”,  според Карабинов. И да, алчната природа на човека го кара да иска още и още за себе си. Така се появява корупцията, а за такава се определя всяко предлагане и приемане на пари и услуги по нерегламентирани начини и не по доброволно желание на единия от двата субекта без намеса на възнаграждение. 

И всичко става икономика – от малкия квартален магазин до корпоративният свят, и до Народното събрание и всички власти. Когато финикийските знаци утвърждават мястото си, те набират все по – голямо влияние и завземат човешките пороци. Политиците в България имат правопропорционално влияние върху икономиката и огромно въздействие върху пазарите и корупцията, казва по отношение на взаимовръзката Йордан Карабинов. Той констатира още, че при основаването на Антикорупционния фонд властта е имала всичкия нужен инструментариум, да рекетира, проверява, заплашва, ограбва и рестриптира всеки, който се изпречи на пътя й. “Сега се диша по – свободно но все още не е това което трябва да бъде”, допълва още той.

Големи ли са „кръпките“ на корупцията и народопсихологията ли зашива скъсаните кирливи ризи?

Карабинов е на мнението, че навсякъде по институциите – в болници, ясли и др. корупцията е пуснала своите пипал. Всеки търси облаги, схеми, иска подкуп и подаръци. Нашата народопсихология е такава, че да се съобразяваме, но нямаме и избор. Рекетьорите се опитват да го нормализират, казва още Йордан Карабинов. А дали проблемът се корени от времето на османското робство или от измислената правдива Демокрация на Русия? Дали сега не живеем в псевдодемокрация? Сертифицираният одитор отговаря, че това за него е бутафорна демокрация. Съгласяваме се на чуждо мнение срещу пари, купуват се и се продават гласове и до днес. Журналистиката подстрекава тези задкулисни действия, за жалост, защото предаването на информация е евтина работа.

След всичкия фалш хората не вярват в институциите и отказват да съдействат. Стигаме до заключението, че най – големият износ на България е износът на хора, защото младите и образовани кадри не искат да работят за мутри и бягат в чужбина. Тук остават тези, които се примиряват.

Корупционният пейзаж е по – цветен преди, отколкото в наши дни?

Не мислете че мутрите стоят мирно, на това обръща внимание Йордан Карабинов. 

И за сравнение той казва: “ Цялата палитра на репресията беше тяхна (на мутрите) успяха да сложат техни слуги.”Гостът ни разказва още, че за случаи като къщите в Барселона и Нотариуса Антикорупционния фонд знае две години по – рано, но за нас сега това е изненада. Много случаи остават потулените, тъй като властта се сменя и истината излиза наяве по – скоро късно, отколкото рано. Има закон в Конституцията, който гласи, че ако даден престъпен случай не бъде подплатен с доказателство в рамките на три години за извършителя му следва амнистия. Държавните чиновници, служителите в институциите, дори в съда са хора на илюзорната демокрация, затова случаите остават в сянка. 

Контролира ли корупцията и медиите?

Заплахи, заливане с киселина и анонимни съобщения. Това грози много от българските журналисти не дълго след Прехода от 1989 г. Тогава разследващата журналистика е в своя пик, а сега в лекциите ни учат на исторически дела. “Разследващите журналисти ги правят на луди”, коментира Карабинов. Честната журналистика умира под ударите на парите. Никой не иска да загуби работата си, защото издръжката не е само от реклами и тираж. Тези суми са нищожни. Според последните данни от „Репортери без граници“, почти всеки втори български журналист през 2020 г. е дал оценки за свободата на словото в България като „лоша“ и „много лоша“, а „отлична“ – едва 3%.

Според Карабинов, журналистите задават повърхностни въпроси и все повече си поставят автоцензура. 

Корупцията в България е системен проблем, който прониква във всички нива на обществото, от икономическите до политическите структури, като се подхранва от исторически и психологически фактори. Тя се отразява на медийната свобода и журналистическата независимост, води до автоцензура и повърхностно отразяване на събитията. Резултатът е масова емиграция на младите и квалифицирани хора, които търсят по-добър живот извън страната. За преодоляване на тези предизвикателства е необходимо укрепване на законодателството, насърчаване на прозрачността и подкрепа за независимите медии, за да се възстанови доверието в институциите и да се изгради устойчива демократична система, въпреки че Карабинов не вижда изход от ситуацията.

Целият ни разговор с него може да гледате тук:

Не забравяйте да се абонирате за каналите ни в SpotifySoundcloud и YouTube, за да бъдете винаги информирани за тенденциите на съвременната икономика и бизнес!


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required