Как се градят успешен бизнес и лидерски профил?

Методи Георгиев

Методи Георгиев, “Бизнесът е изключително стабилен, но не трябва да си правим илюзии: “Бурните времена предстоят.”

Безспорно бизнес средата у нас е един от най-поощряваните обществени компоненти. България се оформя като устойчива страна за развитие на бизнеса, икономиката е стабилна и дори можем да твърдим – прогресивна. Ние сме с една от най-стабилните икономики в Европа и безспорно по тази причина сме предпочитана дестинация за чуждестранни инвеститори. Една от основните мисии на Invest in Bulgaria е стимулирането на бизнес процесите и внедряването на иновации у нас. Но каква е ситуацията на частния сектор към настоящето в сравнение с предишни икономически сривове и трудности? Колко е важно в динамичната икономическа среда да изградим точните и адаптивни мениджърски умения, за да оцелеем на полето на конкуренцията, под ударите на инфлацията и борбата за кадри на пазара на труда? На всички тези въпроси отговаря Методи Георгиев, мениджър с над 15-годишен опит на тази и сходни лидерски позиции и днес Executive managing  директор на Impact Enterprise Solutions.

Какво е важно за успешния лидер?

Една от най-важните нагласи у бъдещия мениджър, е максимата “човек се учи, докато е жив”. Трябватличностни качества, много усилена работа и не малко опит, както и непрестанно интелектуално и професионално развитие.

“Личността се изгражда през годините и е съвкупност от силните си странии всичко което е научил през времето, и пропуските които е направил, и грешките които е допуснал”, категоричен е гостът в подкаста бизнеса в България.

А какво е общото между спорта и мениджмънта? Отговорът е прост – обединява ги дисциплината, тя е най-важна.

“Малко се обезцени думата “лидер”. Лидерът е припознат от екипа и от средата. Не смятам че е необходимо всеки да бъде лидер, а всеки да е добър в това което прави”,  коментира още Методи Георгиев. Но управлението е занаят, то се учи с времето и лидерите не трябва да спират да се учат.

Какви са нагласите за правене на бизнес у нас?

Както вече споменахме, страната ни е със стабилна икономика и облекчена данъчна система, а инфлацията прекъсва растежа си. Тези фактори автоматично правят България стабилна за развитие на както български, така и чуждестранни компании. “Една от атрактивните причини за чужди инвеститори  са ниските данъци. Опасни са дискусиите за увеличение на данъците”, споменава експертът.

Човешките ни ресурси са изключително предимство.”България е хубаво място да се прави бизнес. Хората, които работят в страната ни, са много добре подготвени, припознават себе си с компанията и са амбициозни”, казва още той. Това е основният ни ресурс за подобни бизнеси като аутсорсинг и IT. И въпреки схващанията на много хора, че качествените кадри бягат извън граница Executive мениджърът на Impact е категоричен, че в България се развиват интелигентни хора, чиито ценности съвпадат с тези на компаниите, в които работят.

Той коментира още, че в сектори като аутсорсинг, където той специализира, се конкурираме с държави, където този отрасъл е много добре развит. Сред тях са Румъния и Полша, но трябва да имаме предвид съотношението на работоспособното население, тъй като ние сме малка страна с малък брой население. Това е основната причина чуждестранни инвеститори да предпочитат наши конкуренти. Но въпреки ниската бройка, качеството на кадрите ни е изключително високо.

От настъпването на демокрацията след 1989 година и особено след кризата от 1997 г. ние сме насочени към Запад и евроатлантически ценности. Проруските, капиталистически и социалистически нагласи са ни далечни на теория. Посоката за правене на бизнес у нас е именно с американски и западноевропейски нагласи.

Имаме добре обучени кадри, благоприятни природни ресурси и подходяща инфраструктура за развитие на бизнеса, но срещаме предизвикателства от гледна точка на регулаторни механизми, бюрокрация и документация. Държавните институции утежняват процеса по развитието на една компания, въпреки че по тази тема има развитие и подобрение.

Трудно ли е да се създаде и учреди бизнес у нас?

В България и по-конкретно в по-малките населени места се наблюдава процес на непрестанна миграция на бизнеси. Регистрират се фирми, имат кратък живот, бързо фалират и на тяхно място се раждат нови. Дали този кръговрат е пагубен? От гледна точка на природни ресурси и вредно влияние над околната среда това е недопустим процес. От друга страна, той свидетелства за ниска подготовка на дребния предприемач за развитие на собствена идентичност. И за лекотата, с която можем да  основем фирма.

Въпреки това, Методи Георгиев споделя мнение, че заради тежката документация се възпрепятства учредяването на бизнес на наша територия. Средата е динамична. Трябва познания при регистриране и опериране на фирмата, защото е възможен и натиск на конкуренцията.

Той разказва още, че в Америка му се е наложило за изключително кратко време да регистрира фирма: “За два часа регистрирах фирма и ми струваше един долар, ако регистрирам фирмата си електронно, което става с помощ на консултант за 15-20 минути.”

Какви са новите тенденции в бизнеса?

В Бизнес средите основното, което се коментира е внедряването на изкуствен интелект и ESG практиките. Това са естествени процеси по адаптиране, които са крайно наложителни и всеки бизнес, който не се приспособява правилно към настоящия климат търпи загуби. Електромобилите в сектор “Доставки” вече са факт, касите за самообслужване в големите вериги магазини също. Много компании използват рециклирани опаковки и насърчават потребителите си към използване на съдове за многократна употреба.

По този казус Методи Георгиев коментира: “Смятам, че е държавата е длъжник, защото трябва много по-активно да участва в стимулирането на тези процеси.  Отговорността е на институциите да имат визуализация какви биха били резултатите от това как живеем и как правим бизнес.” Въпреки неизбежния и полезен преход, Executive Managing директорът на Impact излага важни казуси, сред които – как ще се рециклират електромобилите след използването им, и заявява, че това са въпросите, на които света и бизнесът трябва да си отговорят.

Тъй като за компаниите е важно на първо място да следват тенденциите в потребностите на клиентите си, те се ориентират спрямо по-младите потребители, които вече носят промяната в себе си. Те живеят с нея, а от гледна точка на ново постъпващите кадри е от значение какви практики и ценности изповядват брандовете, с които искат да се припознават.

За влиянието  на чуждестранните компании върху българския бизнес

България не само е добра опция за чуждестранни инвеститори, а и удобна страна за учредяване на чужди компании. Именно ниската данъчна система, в сравнение с други западни страни, е сред основните причини чуждестранни мултимилионни компании искат да се разрастват тук. Но дали това не е твърде силна конкуренция за българския мениджър?

Аутсорсинг бизнесът например позволява работа от вкъщи. Секторът обслужва бизнеси и в Щатите, Европа и Азия и предвид по-ниските очаквания се разраства до 105 – 110 000 човека за миналата година. Това е положителна тенденция и примамлива почва за растеж на младите и амбициозни кадри у нас.

Според Методи Георгиев, чуждестранните компании носят добрите практики у нас и ако тези големи фирми не бяха стартирали тук най-вероятно нямаше да има такъв успех и за българските. Така те стават атрактивни за чужди инвеститори. Наличието на тези международни компании повдига стандарта, към който българите трябва да се стремим.Тоест те не представляват конкуренция с по-добрите си условия и по-високо заплащане, а по-скоро са пример за подражание и подтикват към растеж българските предприемачи.

Какви са предизвикателствата за привличане на чуждестранни инвестиции?

Първото нещо, което търсят чуждестранните инвеститори у една държава и общност, е политическата стабилност. Това е едно от предизвикателствата на България за привличане на тяхното внимание. Друг фактор, разбира се, е сравняването със страните, които са в региона, около нас – балканските държави. Гърция, Сърбия и Румъния ни се явяват преки конкуренти.  

Методи Георгиев е категоричен, че през последните десетина години изградихме добри специалисти. Трябва да се обърне внимание колко хора са заети в сектора и охлаждането на пазара на труда трябва да бъде използвано като положителен фактор. Редно е да насочим вниманието си към качеството на човешките ресурси. Това би било силната страна на България. Той сподели идеята си не за конкуренция, а сдружаване с близките  държави. Това сдружаване Методи Георгиев нарече “Балкански хъб”, който би бил атрактивен за чуждестранни инвеститори. Така държавите ще имат по-голяма мощ в представянето си отколкото, ако всяка една се справя поединично, така по-лесно ще се случва обмяната на ресурси и взаимопомощ за развитие.

Въпреки всички благоприятни качества на България за корпоративен успех, Методи Георгиев сподели за Бизнес лупа: България: “Бизнесът е изключително стабилен, но не трябва да си правим илюзии: “Бурните времена предстоят”,

Смятам, че кризите не са отминали, няма да бъде една, но бизнесът у нас е относително устойчив.

Можем да продължаваме да следим иновациите в сектора и дотогава успешно да се адаптираме към новостите от Запад.

Не забравяйте да се абонирате за каналите ни в SpotifySoundcloud и YouTube, за да бъдете винаги информирани за тенденциите на съвременната икономика и бизнес!


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required