Според експерти, лихвите могат да се повишат с 0,5%

парични преводи

По-високите лихви ще направят ипотечните кредити по-скъпи, което може да затрудни закупуването на жилище за някои хора

Фактори, които биха могли да доведат до ръст на лихвите

Ръст на депозитните лихви: С нарастването на инфлацията, банките може да предложат по-високи лихви по депозитите, за да привлекат средства. Това може да ги накара да повишат и лихвите по кредитите, включително ипотечните.
Повишаване на основния лихвен процент от БНБ: Българската народна банка може да реши да повиши основния лихвен процент, за да се бори с инфлацията. Това ще се отрази и върху лихвите по ипотечните кредити.
Нарастване на търсенето на жилища: С нарастването на търсенето на жилища, банките може да повишат лихвите по ипотечните кредити, за да намалят търсенето и да охладят пазара.


Как това може да се отрази на пазара на недвижими имоти

По-скъпи ипотечни кредити: По-високите лихви ще направят ипотечните кредити по-скъпи, което може да затрудни закупуването на жилище за някои хора.
Намаляване на търсенето: По-скъпите кредити може да доведат до намаляване на търсенето на жилища, което може да се отрази на цените им.
Забавяне на ръста на цените: Ръстът на цените на недвижимите имоти може да се забави, но е малко вероятно да има рязък спад.


Какво да правят,  хората, които искат да вземат ипотечен кредит

Сравнете офертите на различните банки: Важно е да сравните офертите на различните банки, преди да вземете решение за ипотечен кредит.
Преценете добре финансовите си възможности: Важно е да сте сигурни, че можете да си позволите месечните вноски по кредита, дори при по-високи лихви.
Обмислете фиксирана или плаваща лихва: Фиксираната лихва ще ви осигури предвидимост на месечните вноски, докато плаващата лихва може да е по-ниска в началото, но може да се повиши в бъдеще.
Бъдете гъвкави: Възможно е да се наложи да преразгледате бюджета си или да потърсите други варианти за финансиране,
Важно е да се отбележи, че това са само прогнози и е невъзможно да се каже със сигурност как ще се развият лихвите по ипотечните кредити в бъдеще.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required