Цените на жилища във Франция: в пъти по – ниски от тези у нас

френски сгради

Сравняваме наемите във Франция и България в контекста на текущата имотна криза в Европа

Франция се откроява с възможности за инвестиции в имоти под наем, които предлагат висока доходност. С намаляващите лихвени проценти и стабилизиращи се цени на имотите, потенциалните купувачи и инвеститори се насочват към пазара на наеми, като започват с внимателния избор на локация. Според класацията на Se Loger, град Вилньов-Сен-Жорж във Франция предлага най-висока доходност от наеми сред градовете с население над 20 000 души, достигайки 6,8% към 1 февруари 2024 г.

Сравнението с България показва различна картина. Въпреки че българският жилищен пазар не предлага същите високи проценти на доходност, той предоставя стабилност и потенциал за растеж. Това прави България привлекателна дестинация за инвеститори, търсещи по-сигурни и дългосрочни възможности в жилищния сектор. Въпреки това, цените на имотите в момента са най – високите в историята. Засега пазарът е стабилен, но до кога? Ще започне ли дас е надува балонът отново? Прогнозите са за стабилност, предвид че всеки сектор у нас стабилизира цените си. Въпреки това френските имоти са в пъти по – евтини от нашите.

Примери за френската „евтиния“ на имотния пазар

В началото на 2024 г. няколко големи столични района „стават интересни“ за инвестиции под наем. Това са например Бордо (Жиронд) или Рен (Ил и Вилен).

В тези два града с население над 200 000 жители наемите са се увеличили през 2023 г. съответно с 2,1% и 2,9%. В същото време „покупните цени са паднали с 6,5% и 4,3%. Спадът в цените е малко вероятно да продължи, като се има предвид завръщането на по-ниски цени през последните седмици.

Други големи градове като Нант (Атлантическа Лоара) или Монпелие (Еро) имат подобни характеристики. „В Нант двустаен апартамент от 40 квадратни метра, закупен за 142 440 евро на 1 февруари 2024 г., може да генерира 560 евро под наем на месец“, подчертава Se Loger, което представлява брутен марж на печалбата, оценен на 4,9%. Малко по-малко от Монпелие, където изчислението достига 5,3% годишно за подобен тип жилище.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required