IT грешката на Fujitsu, за която платиха стотици

пръст докосва екран

Как един амбициозен IT проект се превърна в кошмар за мнозина

В началото на новото хилядолетие, проектът Horizon на Fujitsu се очертаваше като един от най-амбициозните опити за дигитализация на пощенските услуги във Великобритания, пише Money.bg. Целта беше да се трансформира работата на 11 500 пощенски станции чрез въвеждането на нова компютъризирана система. Това обаче се оказа началото на един от най-големите ИТ провали в историята на публичния сектор.

Предисторията на катастрофата

Проектът Horizon започва в началото на 90-те години, когато пощенската служба на Великобритания все още функционирала по методи, характерни за средата на ХХ век. Въпреки предупрежденията на експерти, че системата не е готова за употреба, тя беше внедрена във всички клонове, което довело до сериозни финансови загуби и лични трагедии.

Системата, която съсипа животи

След въвеждането на Horizon, множество пощенски станции започнали да отчитат финансови несъответствия. Вместо да търси проблема в системата, пощенската служба изисквала от управителите на станциите да покриват загубите от собствените си джобове. Това довело до обвинения в кражби и измами, които засегнали живота на над 900 души, като някои от тях дори сложили край на живота си.

Последиците

Скандалът с Horizon продължава да се разраства, като се стига до финансови загуби за Fujitsu и затварянето на техния бизнес в Ирландия. Въпреки самоотвода от участие в обществени поръчки, японският ИТ гигант остава фаворит за нови държавни проекти, което повдига въпроси за отговорността и последствията от подобни провали.

Уроци за бъдещето

Проектът Horizon е ярък пример за рисковете, свързани с големите ИТ проекти. Той подчертава необходимостта от задълбочена преценка на рисковете, адекватно тестване и готовност за управление на проблеми. Също така, подчертава значението на етичното отношение към служителите и обществото, което трябва да бъде в основата на всеки бизнес и държавна инициатива.

Историята на Horizon служи като предупреждение за всички, които се занимават с дигитализацията на услуги – че технологиите трябва да служат на хората, а не обратното. Тя ни напомня, че всяко нововъведение трябва да бъде прилагано с мисъл за потенциалните последици и с уважение към човешкия фактор.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required