Официално сме в Шенген – „първоаприлска шега или спасителен кораб“

паспорт

Днес официално бе съобщено, че България и Румъния са допуснати по вода и въздух в Шенген

Присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство е важна стъпка, която отваря нови врати за пътнически и товарен трафик. Дали това е първоаприлска шега? От днес официално страната ни присъства на картата на Шенген по вода и въздух. Какво следва след посрещането ни? Слагаме картите на масата.

Преди Шенген

Според доклад на икономическото министерство, България губи около 1.2 милиарда лева годишно от оставането си извън Шенгенската зона. Това се отразява негативно на българските производители и търговци, които се сблъскват с бариери и забавяния на границите. Сега, с премахването на контрола по вътрешните въздушни и морски граници, се очаква тези загуби да намалеят значително.

Каква е ползата от членството ни е Шенген?

Въпреки че конкретни срокове за присъединяване по суша все още липсват, което остава предизвикателство за всеки бъдещ кабинет, текущите промени са важна крачка напред. Над 1.3 милиона българи пътуват по въздух до Шенген годишно, а почти 2 милиона влизат в Гърция по суша. Тези числа подчертават значението на свободното движение за българските граждани.

По отношение на речния и морския трафик, Европейската комисия уточнява, че пътуванията с ферибот или кораб през река Дунав ще продължат да подлежат на паспортна проверка, тъй като те се считат за част от сухопътните граници. Това означава, че пътуванията между български и румънски градове по реката все още ще изискват граничен контрол. Въпреки това, пътниците и екипажът, пристигащи на кораб от друга страна от Шенген, няма да подлежат на граничен контрол, което улеснява морските пътувания и транспорта на стоки.

Тези промени са особено важни за морските пристанища, където пристигат и заминават не само пътници, но и много товари. Възможността за свободен коридор към ЕС може да пренасочи сухопътния трафик и да улесни търговията. Въпреки че все още има неясноти относно проверките на стоките, се очаква, че ситуацията ще се изясни с времето и че първоначалните недоразумения ще бъдат разрешени.

Така, въпреки че присъединяването към Шенген по суша все още е в процес на обсъждане, текущите промени са значителна победа за България и Румъния. Те не само улесняват пътуванията и търговията, но и засилват икономическите и социалните връзки в рамките на Европейския съюз. Сега е важно да се продължи с работата за пълното включване в Шенгенското пространство, за да се осигури максималната полза от тези промени.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required