Психология на клиентското поведение – учебник по анатомия на успешния бизнес

клиент и служлител

Клиентите са основният двигател на бизнес процесите и е с приоритет да обърнем внимание на техните предпочитания


В малката ни, но динамична България бизнесът се развива с пълна скорост. Успехът ни зависи най – напред от клиентите и основно трябва да разработим поведенческа стратегия за способността да разберем и удовлетворим разнообразните нужди на клиентите. Всяка категория клиенти има свои специфични характеристики, които изискват индивидуален подход. Нужно е да разгледаме подробно всеки един тип клиенти на пазара, с които се сблъскват служителите ни ежедневно.

Лоялният клиент


Лоялният клиент е този, който не само че редовно се завръща, но и се превръща в посланик на вашата марка. Те са склонни да пренебрегнат конкурентите в полза на провереното качество и доказаната стойност, която предлагате. Много внимателно трябва да следим реакциите на този тип клиенти.

Съвет: За да укрепите връзката си с лоялните клиенти, създайте програми за награди, които отразяват тяхната преданост! Предлагайте им ексклузивен достъп до нови продукти и услуги и ги включвайте в процеса на разработка на нови предложения, включете подаръче, отстъпка, направете игра за редовни посетители! Така непременно ще се завърнат и ще изградят с бранда ви здрава връзка.

Импулсивният клиент


Импулсивният клиент е този, който взема решения на момента, воден от силни емоции или привлекателни оферти. Те са жизненоважни за ритейл сектора, тъй като често правят неочаквани покупки. Тези клиенти се подтикват лесно от промоции, от червени етикети и други рекламни трикове. Те не се интересуват толкова от марката, защото на тях спешно им трябва конкретен продукт.

Съвет: За да привлечете импулсивните покупатели, създайте атмосфера на вълнение и новост около вашите продукти! Използвайте ограничени времеви оферти и промоции, които стимулират бързо решение! Сменяйте асортимента си бързо! Работете със служителите си как да изградят подходящ поведенчески модел, който би ги подтикнал да купуват още и още!

Скептичният клиент


Скептичният клиент е този, който подхожда критично и изисква доказателства, преди да се ангажира с покупка. Те са важни, тъй като тяхното одобрение често служи като знак за качество. Те се интересуват от доказани факти, методи, ясни аргументи. Такива клиенти се убеждават трудно за разлика от предишния тип, но резултатът е удовлетворяващ накрая.

Съвет: За да убедите скептичните клиенти, предоставяйте обширна и точна информация за вашите продукти! Създайте подробни описания, включващи потребителски отзиви и сравнения, които да подкрепят вашите твърдения. Хората се доверяваме на мнения от сродни на нас потребители. Затова е валидно твърдението, че най – добрата реклама е „от уста на уста“. Рекламите с история на вашия бранд са добър подход също.

Клиентът, който търси изгода


Печелившият клиент е този, който търси най-добрата стойност за своите пари. Те са изключително чувствителни към цената и са готови да изследват различни опции, преди да направят своя избор.

Съвет: За да задоволите тези клиенти, предлагайте конкурентни цени и покажете ясно стойността, която получават в замяна! Тук подходът отново е внимателен. Дайте най – доброто от себе си и си отговорете на въпроса: С какво съм по – специален от конкурентите си! Така ще ги спечелите.

Неопитният клиент


Неопитният клиент е този, който влиза в нова област и има нужда от насоки и информация. Те представляват възможност за изграждане на дългосрочни отношения чрез образование и подкрепа. Веднъж, ако ви се доверят, ще бъдат уверени в избора си. Неопитният клиент има нужда от постоянни насоки, завишено внимание. Въоръжете се с търпение!

Съвет: За да помогнете на неопитните клиенти, предоставяйте образователни материали, уъркшопи и семинари. Бъдете търпеливи и разбиращи, като предлагате персонализирана помощ и съвети. За този тип клиенти е много важен подборът на служители. Изберете най – добрите експерти на първа линия, за да са изчерпателни и да предоставят всяка нужна информация!

Ключът към успешните взаимоотношения с клиентите е в персонализацията и гъвкавостта на вашите подходи. Обученията на вашите служители са отлична инвестиция, тъй като те са медиаторът между вас и клиентите. Те са представителите на вашата марка. Подробните и задълбочени знания за клиентското поведение, търсене и нужди са стабилните корени, които поддържат авторитета на вашите служители.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required