Украйна планира покупка на два реактора от АЕЦ Козлодуй

ядрена енергия

Сделка за два реактора може да компенсира загубата на АЕЦ „Запорожие“

В стремежа си да възстанови енергийната си независимост, Украйна се надява да подпише споразумение за закупуване на два ядрени реактора от България през юни. Това би помогнало на страната да компенсира загубата на огромната си ядрена централа „Запорожие“, която беше окупирана от Русия. Ръководителят на украинската ядрена компания „Енергоатом“ разкри плановете в интервю за Reuters.

Новите реактори ще бъдат инсталирани в атомната електроцентрала „Хмелницки“ в Западна Украйна. Те ще бъдат оборудвани с техника по руски образец, която Украйна иска да внесе от България, според изявленията на Петро Котин.

След началото на военните действия в Украйна през февруари 2022 г., Русия взе под свой контрол „Запорожие“ – най-голямата ядрена централа в Европа, като всички шест реактора в момента са извън експлоатация.

Преговорите между Украйна и България продължават, като се очаква до юни да бъде постигнато споразумение за закупуването на оборудването. България е определила предварителна цена от 600 милиона долара за двата реактора, но се обмисля възможността за увеличение на цената, тъй като оборудването може да бъде доставено само от България или Русия.

„Енергоатом“ планира също така изграждането на още два реактора в „Хмелницки“ на базата на американския модел AP-1000 и вече се подготвя за изливането на бетон за новите блокове в началото на април.

Въпреки военните действия и загубата на „Запорожие“, Украйна продължава да разчита на ядрена енергия от три действащи централи в страната. „Енергоатом“ е запазил персонала, който управляваше АЕЦ „Запорожие“, и е готов да рестартира централата след нейното освобождаване от окупацията.

Тази потенциална сделка подчертава усилията на Украйна да си възвърне енергийната независимост и да укрепи националната си сигурност в лицето на продължаващия конфликт.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required