Франция подготвя закон, с който да се справи с бързата мода

бърза мода

Страната се стреми да забрани бързата мода за по-зелено бъдеще

Франция предприема решителни стъпки за регулиране на индустрията за бърза мода, като се стреми да стане първата страна, която въвежда законодателство за ограничаване на екологичните и социалните последици от този сектор. С новия законопроект, одобрен единодушно от долната камара на френския парламент, страната налага по-строги санкции и забранява рекламите на продукти, които спомагат за увеличаване на текстилните отпадъци и експлоатацията на работниците.

Законопроектът предвижда санкции, които ще нарастват ежегодно

Глобите ще достигнат до 10 евро за всяка бройка дрехи до 2030 година. Освен това, търговците ще бъдат задължени да включват информация за възможностите за повторна употреба, поправка и рециклиране на продуктите, както и тяхното въздействие върху околната среда в цената на стоките.

Същността на бързата мода

Бързата мода, характеризираща се с нискокачествено облекло и масово производство, се произвежда бързо, за да отговори на последните модни тенденции, и се продава на изключително ниски цени. Това позволява на потребителите да обновяват гардероба си редовно, но същевременно води до значителни негативни последици за околната среда и условията на труд в текстилната индустрия.

Азиатски търговски доставчици като Shein и Temu са известни с предлагането на изключително евтини продукти, което увеличава тяхната популярност и продажби. Въпреки това, новият френски законопроект може да има значително въздействие върху техните операции, като същевременно предизвиква и други утвърдени играчи на пазара като H&M и Zara да преосмислят своите бизнес модели.

Още за законопроекта

Френският министър на околната среда Кристоф Бешу описва законопроекта като „голяма стъпка напред“ в намаляването на екологичния отпечатък на текстилния сектор. Това предложение идва в момент, когато Франция също така обмисля забрана за износ на употребявани дрехи в ЕС, за да се справи с проблема с текстилните отпадъци.

Със своята инициатива за поправка на дрехи, френското правителство насърчава гражданите да поправят стари дрехи и обувки, вместо да ги изхвърлят, като предлага възстановяване на до 25 евро за всяка поправена дреха. Тази мярка е част от по-широките усилия на страната да се бори с една от най-замърсяващите индустрии в света, която отговаря за между 3 и 5% от световните въглеродни емисии.

Франция се насочва към бъдеще, в което модата е устойчива и отговорна, като поставя здравето на планетата и благосъстоянието на работниците на първо място.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required