Кой е българският претендент за Европейска младежка награда „Карл Велики“ за 2024 г.

награда

В духа на европейското единство и иновации, България изпраща своя претендент за престижната Европейска младежка награда „Карл Велики“ за 2024 г. – проектът „Академия за градски пространства“ на Фондация „Колективът“

Този проект се отличава с амбицията си да вдъхнови и образова младите хора в областта на архитектурата, урбанизма и изкуството, като им предоставя платформа за реализация на техните идеи за преобразяване на градската среда.

Избран от национално жури, включващо видни представители на Европейския парламент и Националния младежки форум, проектът се откроява сред 16 кандидатури и носи надеждата да продължи успеха на предишните български победители като „Музикално обучение за украинските деца“ и „Модел Европейски съюз София 2021“.

„Академия за градски пространства“ не само предоставя теоретични знания, но и практически умения чрез работа на терен и дискусии с експерти от България и Германия. Участниците се учат как да анализират и идентифицират проблемите в градската среда и да разработват устойчиви решения, които след това представят на обществеността чрез изложби и диалог.

Евродепутатът Андрей Слабаков подчертава, че проектът е вдъхновен от принципите на Новия европейски Баухаус и създава модел, който може да бъде приложен глобално, като по този начин допринася за развитието на устойчиви градски среди.

Наградата „Карл Велики“ е символ на ангажимента на Европейския парламент и Фондацията за международната награда „Карл Велики“ към младежката активност и интеграция. С награди до 7500 евро, тя предлага на младите хора възможност да допринесат за европейската общност и да служат като пример за съвместно съжителство и разбирателство.

С очакване се поглежда към май 2024 г., когато в Аахен ще бъдат обявени победителите, а „Академия за градски пространства“ има потенциала да стане новият символ на младежката инициатива и креативност в Европа. Повече информация за наградата и проектите може да бъде намерена на официалния уебсайт www.charlemagneyouthprize.eu.

След успеха на проекти като AILEM от Белгия и Мобилен музей за климата от Литва, очите са насочени към бъдещите лауреати, които ще продължат да вдъхновяват и обединяват младите хора в Европа и по света.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required