ЕК  предлага по-високи мита за внос на зърнени продукти от Русия и Беларус

кораби

В отговор на продължаващите геополитически напрежения, ЕК предприема решителни стъпки за укрепване на икономическата си защита

С предложението за увеличение на митата върху вноса на зърнени култури и маслодайни семена от Русия и Беларус, ЕС изпраща ясен сигнал, че е готов да защити своите пазари и земеделски производители от потенциални икономически заплахи.

Председателят на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, подчерта значението на тези мерки, обяснявайки, че те са насочени към ограничаване на възможностите на Русия да финансира своята военна дейност чрез търговски операции в ЕС. Това действие е в съответствие със стремежа на ЕС да поддържа баланс между икономическата подкрепа за своите членове и ангажимента за глобална продоволствена сигурност.

Увеличените мита, които ще се прилагат и за Беларус, имат за цел да предотвратят възможността Русия да използва съседната страна като троянски кон за проникване в европейския пазар. Така ЕС се стреми да затвори всички вратички, които могат да бъдат използвани за заобикаляне на санкциите и митата.

Важно е да се отбележи, че предложените мерки не засягат транзита на стоки към трети страни, което подчертава ангажимента на ЕС към поддържането на стабилността на световните хранителни ресурси. Това решение е особено значимо за развиващите се страни, които са изключително уязвими в лицето на продоволствени кризи.

С тези действия, Европейският съюз не само защитава своите икономически интереси, но и демонстрира своята непоколебима подкрепа за Украйна, като същевременно поддържа своята роля като глобален стожер на продоволствената сигурност.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required