Инженери от SoftServe спечелиха хакатон на НАТО

софт сърв хакатон

Екипи от инженери на международната дигитална IT компания SoftServe спечелиха две от три предизвикателства в хакатонa на НАТО “TIDE 2024” и грабнаха голямата награда.

TIDE Хакатонът е част от поредица събития, насочени към подобряване на оперативната съвместимост между членовете на НАТО и съюзниците чрез търсене на иновативни решения и подходи. Участниците в тазгодишния хакатон се състезаваха в три предизвикателства: “Игрови модели” „Фармацевтични съкровища” и „Преобразуване на шумна реч в текст”. Отборът на SoftServe спечелиха първите две.

В предизвикателството „Фармацевтични съкровища”, екипът трябва да намери решение, позволяващо на членовете на НАТО да синхронизират данни от различни системи в единна база данни с лекарства, така че да могат бързо да намират еквиваленти на лекарства от различни страни.

Инженерите на SoftServe създават мобилно приложение, което позволява на потребителите да търсят лекарство по симптоми, име или съставки сред наличните лекарства в държавите от НАТО. Приложението поддържа търсене чрез снимка, текстова или гласова команда, като използва AI технологии за търсене. Това решение беше признато за най-доброто в рамките на предизвикателството и хакатона, като цяло.

Друго предизвикателство, спечелено от екипа, е “Игрови модели”. Задачата е да се създаде игрово приложение, с използване на големи лингвистични модели, което съюзниците от НАТО да могат да използват за обучение на сложни операции в различни измерения: на сушата, във въздуха, по вода, в киберпространството и т.н.

Победителите в хакатона ще представят своите решения на конференцията на НАТО TIDE Sprint в Дрезден през март и на широкомащабното учение за оперативна съвместимост “Coalition Warrior (CWIX)”.

За втора поредна година екипът на SoftServe участва в хакатона на НАТО, подкрепен от програмата Open Tech.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required