Българо-румънски диалог в Букурещ за подкрепа и стратегическо партньорство

форум

На годишната среща на Българо-румънската търговска камара, проведена в българското посолство в Букурещ, се събраха представители на десетки компании

Събитието беше организирано с подкрепата на Н. Пр. Радко Влайков и ръководството на камарата, включително председателя Виктор Гугушев и изпълнителния директор Елеонора Иванова.

Посланик Влайков подчерта значението на Румъния като втория най-голям външнотърговски партньор на България и обратното, като изрази увереност в способността на бизнеса да преодолява предизвикателствата на сухопътните граници и логистичните препятствия.

Румъния заема постоянно второ място сред външнотърговските партньори на България, а България е между четвърто и пето място сред външнотърговските партньори на Румъния, каза в началото на срещата Посланикът на България в Румъния Радко Влайков.

„Вие успявате да преодолеете всички пречки, които съществуват. На нашите сухопътни граници все още има Шенгенски контрол, имаме само два моста, единият от които е и морално, и физически остарял, има много големи опашки на тирове, което затруднява бизнеса. Въпреки това доказахте, че при добро желание, при добра организация, при професионализъм нещата могат да се случват“, обърна се дипломатът към представителите на бизнеса от двете страни на Дунав.

Събитието бе уважено от Н. Пр. Бръндуша Предеску – Посланик на Румъния в България, която за пръв път пристъпи прага на сградата на посолството ни в Букурещ.

„Вие, бизнес средите, чрез това, което правите в България и Румъния, сте важна част от гръбнака на стратегическото партньорство между двете държави“, подчерта Бръндуша Предеску.

Председателят на Управителния съвет на Българо-румънската палата Виктор Гугушев благодари и на двамата посланици за подкрепата им за бизнес общността и за дейността, която тя развива.

Ден по-рано адв. Виктор Гугушев, изпълнителният директор Елеонора Иванова и Адриан Сипос – мениджър „Бизнес развитие“ се срещнаха с Флорин Спартау – съветник на румънския премиер Марчел Чолаку. Бяха обсъдени теми от общ интерес като подкрепа на бизнеса, взаимодействие с институциите, преминаването на границите между двете държави. Категоричната позиция, изразена от съветника на министър-председателя на Румъния е, че приемането в Шенген е приоритет за тях. Същото становище изрази и председателят на УС Виктор Гугушев, който сподели акценти от разговорите си с официални лица в България.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required