Несправедливо обвинен: BgGPT

компютър мок ъп

Вълна от недоволство заля българската IT компания INSAIT, веднага след стартирането на безплатния период на българския AI чатбот

Той не звучи много „умно“, халюцинира, лесно се подхлъзва по манипулации и дори се отрече от създателите си и българските си корени, това се коментира по каналите за комуникация. Някои от нас са доволни, други отново скептични, но едно е факт, че BgGPT е прецедент в българската наука и технологии. Ще направим обзор на това, което представлява самата платформа и какво бива представено масово от обществото.

Българският ChatGPT беше обявен в началото на тази година и беше пуснат символистично точно на 3ти март. Оттогава вълна в социалните мрежи заля явлението и се появиха мнения като това, че ботът е неадекватен, с илюзорно мислене и не е достатъчно добре пригоден за работа.

Bg GPT прави грешки, но трябва да порасне

Истината е че BgGPT в момента наистина е с умения на базово ниво и с елементарни реакции, но е в процес на развитие. Приложението също невинаги работи с най-актуалната информация. Например, на въпроса: „Кой е главният прокурор на България?“ отговорът е: „Иван Гешев“.  Ако попитаме какъв е настоящият премиер академик Николай Денков, получаваме отговор, че е министър на образованието. Това е така, защото голяма част от информацията е спрямо 2022 г. към момента.

Точно като едно човешко същество, в началото и чатботът е бебе и не знае нищо за света. Както знаем, моделът на OpenAi се развива и еволюира сам или по-скоро с наша помощ, но не е и с директна настройка за подобрение на точността от програмисти. Колкото повече чатът комуникира с хора, толкова по-бърз, умен и адекватен става. Това е алгоритъмът, по който се движи и българският Chat GPT и по думи на основателят на INSAIT Мартин Вечев за bTV: „Това е начален модел, след няколко седмици ще е още по-добър и ще се изчиства“ 

С какво българският Chat GPT превъзхожда чуждите?

BgGPT има много позитиви и дори преимущество пред чужди чатове с изкуствен интелект, тъй като той е първият български програмиран на нашия език AI текстов генератор. Това означава, че той е много по-буквален и изреченията му са добре издържани логически и граматически и борави по-добре с правилата на българския книжовен език. Истина е, че все още е необработен, прави грешки и не е обучен да работи с факти, но в това отношение продуктът на OpenAi не е много по-различен. Използва автоматично генерирани факти, които нямат общо с реалността. Това можем да наблюдаваме и при Google AI Bard например. Нека не забравяме, че изкуственият интелект е все още в един съвсем начален етап на развитие за човечеството в общ план! Необятното научно и технологично пространство позволяват безгранични знания.
Можем да изтъкнем още едно положително качество на BgGPT, а именно това че той е в пъти по-бърз в генерирането на текстово съдържание от други инструменти с изкуствен интелект, създаващи текст. Той отговаря на вашите въпроси за части от секундата.

Можете да се възползвате напълно безплатно от българския ChatGPT.

Интегрирането на изкуствен интелект отдавна е факт и неизбежен път към новото бъдеще затова можем да очакваме повече бързо в български и световен мащаб които да стават все по-добри и да улесняват все повече нашия живот. Вече настъпват и регулации свързани с изкуствени интелект като сред първите наложили ги и са Европейския съюз.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required