Социалните мрежи като катализатори за успеха на електронната търговия

Горан Димитриевич

Горан Димитриевич, маркетинг директорът на ARTMiE и посланик на Balkan ecommerce summit 2024 за иновациите в електронната търговия и връзката с комуникационните канали за по-добър бизнес

Вълната на цифровата трансформация, се превърна в цунами след Covid и отчуждението, които настъпиха. Интернет отдавна не е това, което е бил в ерата на World wide web, преобразява се начина, по който търгуваме, комуникираме и взаимодействаме. Електронната търговия не е просто още един канал за продажба; тя е мощен инструмент, който разширява границите на традиционния бизнес и отваря нови хоризонти за растеж и иновации. Маркетингът и социалните мрежи от своя страна играят ключова роля, тъй като се превръщат в основни двигатели за привличане на клиенти и създаване на марка.  Повече за процесите по обновяване на електронния пазар и каналите за комуникация коментира Горан Димитриевич – маркетинг директор на ARTMiE и посланик на Balkan ecommerce summit 2024.

Горан Димитриевич е ветеран с десетгодишен опит в международната електронна търговия. През годините се е специализирал в преодоляването на балканските гранични бариери и разширяването на пазарите, а за първи път ще е брандов посланик на Balkan eCommerce Summit. Заедно с него трескаво очакваме да видим какво ще представи големият форум, а ето и цялото интервю с маркетинг специалиста.

Какви са водещите тенденции в индустрията за електронна търговия и как вашата компания се адаптира към тях?


Безспорно една от най-значимите тенденции през последните години е интегрирането на изкуствения интелект в стандартните бизнес процеси. Ние изцяло променихме някои от нашите процедури и модифицирахме други, за да станем по-ефективни.
Друга тенденция е от механично естество и се отнася до подобряването на времето за доставка в регионален план. Има значителни подобрения на средното време за доставка в Югоизточна Европа в момента.

Каква е ролята на изкуствения интелект за бъдещето на електронната търговия? Как AI може да подобри клиентското изживяване, да увеличи продажбите и да автоматизира задачите?


Изкуственият интелект се превърна в голяма играчка през последната година. Компаниите, които успяха да го включат в своите процеси, станаха много по-ефективни. Вече виждам много инструменти базирани на AI, които значително подобряват цялостното изживяване при онлайн пазаруване на клиентите. Вярвам, че в бъдеще изборът на клиенти ще бъде много по-бърз и по-лесен, а общото време за покупка ще бъде значително намалено и опростено.

Какви са най-големите предизвикателства, пред които са изправени днес бизнесите за електронна търговия? Как могат компаниите да ги преодолеят?


Последните 3-4 години бяха доста интересни от геополитическа гледна точка. След всички промени покупателната способност за електронна търговия значително намаля, но от друга страна, цената на кликване (CPC) за повечето рекламодатели нарасна. Всичко това направи реализирането на бизнес много по-трудно, отколкото преди няколко години. Резултатът беше, че дори големи компании трябваше да прекратят своите проекти. Автоматизация и образование – това винаги е бил пътят към успеха. Добавям и AI внедряването, което може да бъде правилната посока.

Колко е важно промотирането в социалните медии за електронната търговия?


От ръководенето на социалните медии няма по-добър, по-бърз и по-директен начин за комуникация с вашата собствена аудитория и клиенти. Компаниите, които разбират как работи процесът по разработването на профили в СМ са успешни. От друга страна, наблюдаваме, че на всеки няколко години се появява нов социален канал, който става значим. Някои компании и големи марки, се опитват да бъдат в крак с всички тенденции, докато други напълно изоставят присъствието си в директния дигитален маркетинг и разчитат единствено на създателите на съдържание.

Какво бихте посъветвали предприемачите, които искат да започнат бизнес в електронната търговия?


Започването на бизнес не беше лесно дори преди десетилетие. Разходите за дигитален маркетинг нараснаха значително и в нашия регион, конкуренцията е много по-силна. Очакванията на клиентите относно маркетинга като цяло са на все по-високо ниво година след година. Всички тези факти обаче са по-малко важни, ако някой започва бизнес със страст. Страстта не познава допълнителни часове, петъчни вечери и усилия през уикендите. Освен това, този вид бизнес е силно специализиран, което елиминира силната конкуренция и предоставя повече възможности за бърз растеж.

Какви са вашите очаквания за Balkan E-commerce 2024? Какво искате да научите и какво се надявате да постигнете, като присъствате на събитието? Каква е вашата роля във форума?


BES24 е най-голямата конференция за електронна търговия в балканския регион, на която ще присъствам за първи път. Сигурен съм, че организацията, шоуто и мрежата ще бъдат невероятни. Като брандов посланик имам вътрешна информация за организацията и трябва да кажа, че бях много приятно изненадан не само от плановете, но и от изпълнението им. Изглежда, че екипът на BES24 е първокласен! Що се отнася до лекторите, тази година определено има какво да се научи. Като цяло съм абсолютно сигурен, че ще бъде невероятно преживяване.

Очаквайте голямото събитие, което събира световни специалисти в електронната търговия Balkan eCommerce Summit и посетете Арена София на 4 и 5 април!


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required