Инициативата EmpowerHer поставя на фокус икономическото овластяване на жените в бизнеса

конференция жени

Чрез EmpowerHer се насърчават многообразието, включването и корпоративната социална отговорност в глобалната икономика и по-конкретно на женската фигура по идея и организация на AmCham

Систематичната и последователна подкрепа за работещите жени и тяхното икономическо овластяване на работното място, както и насърчаване на женското предприемачество са сред акцентите от провелата се днес международна конференция «EmpowerHer: Elevate to Excellence”, организирана от Американска търговска камара в България (АТК) в партньорство с European Female Founders (EFF). Чрез събитието се отбеляза и Международния ден на жената – 8-ми март и бе подкрепено от членовете на Камарата MSD Bulgaria, IBM Bulgaria, Kamenitza, Prestige-96, Progress, UniCredit Bulbank, IHS.

Конференцията бе открита от Иван Михайлов, главен изпълнителен директор, АТК, който акцентира на инициативата „EmpowerHer”, която се реализира чрез три отделни проекта от членовете на Камарата. „Щастливи сме, че можем да отбележим Международния ден на жената с това събитие, което показва истинската сила и вдъхновение, което жените притежавате. Идеята за него бе да осъществим среща за споделяне на добри практики за наши членове, но след като госпожа Мария Габриел го припозна преди два месеца, днес ние провеждаме международна конференция с близо 200 участника, поне 10 значими теми и дузина изявени жени-лидери от различни сектори и организации.“ – посочи Иван Михайлов.

Три отделни проекта в рамките на Инициативата EmpowerHer

„За развитието на инициативата и през 2024 г. нашите членове от Комитет „Човешки капитал и образование“ решиха да реализират три отделни проекта в рамките на Инициативата EmpowerHer. И трите отговарят на идентифицираните техни нужди, като са и съобразни с обществено-значими проблеми, които да се адресират. Например, споделянето на добри практики бе част от панела „Води и вдъхнови“ с участие на наши водещи членове, като проектът EmpowerBank ще бъде продължен и през т.нар. Розов октомври т.г. През април и май професионалисти от нашите компании ще посетят няколко гимназии, за да споделят насоки за ранно кариерно ориентиране – както за момичета, така и за момчета – това ще е задача на Rise to Shine. И в паралел чрез проекта Unlock Your Power ще се обърнем към нашите членове за идентифициране на съветници (коучове), които да работят с млади жени с цел повишаване на тяхната увереност и стабилен кариерен път.“ – разказа той повече за съдържанието и дейностите, които професионалистите от Камарата ще осъществят в полза на членове и на общество.

„Днес празнуваме постиженията на жените, които дават сила, обединяват и показват как предприемаческият дух, съчетан с вдъхновение и стремеж, може да допринесе за икономически растеж. Това е ден, в който признаваме движещата сила на жените, която дава отговор на предизвикателства. Те са вдъхновяващи лидери и имат нужда от всеки глас, за да дадем видимост на таланта и опита им“, заяви Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи в оставка по време своето експозе пред над 150 души в залата.

„Ключовите думи за постигане на успех са създаване на връзка между образование и предприемачество, стратегически инвестиции и достъп до капитал. Следващата стъпка е да организираме инициатива, за да дадем повече видимост на историите на успеха на момичета и жени новатори в сфери като енергетика, здравеопазване, мобилност, климат, наука и образование. Необходима е подкрепа за вече активните и вдъхновение и опора за тези, които са решили да поемат по техния път,“ заключи Мария Габриел.

Как протече конференцията?

Програмата на събитието включи две панелни дискусии. Пръвата бе озаглавена EmpowerBank: Lead and Inspire, в която участие ще вземат представители на членове на АТК, сред които Бойка Дочева, ЧР директор, IBM Bulgaria, Милена Костова-Органджиева, управляващ директор за България, Сев. Македония, Косово и Албания, MSD Bulgaria, Дарина Стоянова, главен изпълнителен директор, Престиж-96 АД, Румяна Петева, ЧР директор, Каменица, Пламена Чернева, член на борда на European Entrepreneur Founders Forurm и основател на Nordic Women in Tech. Тази част бе модерирана от Мария Атанасова, People Business Partner, Progress

В средата на събитието имахме динамичен разговор с участието на Милена Стойчева, министър на иновациите и растежа в оставка и Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк, който бе воден от Поли Златарева, БНТ.

Вторият и последен панел на събитието е представяне на европейската инициатива INVEST’HER: Насърчаване на предприемачеството сред жените с участието Ан-Шарлот Жубер, координатор, European Female Founders, Моника Станишева, председател на борда, Dir.bg, Саломе Льо Гоф, програмен директор, Willa, Франсиска Еириз, ръководител на проектното управление, UPTEC.

Тази инициатива е насочена към преодоляване на дисбалансите в достъпа до финансиране на жени-предприемачи в страните от ЕС и към изграждане на мрежа от инвеститори и стартиращи компании, които чрез споделянето на опит и знания ще подпомогнат изграждането на капацитет, контакти и възможности за развитие на женското предприемачество.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required