Ще промени ли зелената сделка пазара за имоти?

Ирина Кънева

Според Ирина Кънева, търговски и маркетинг директор на BLD, купувачът се интересува все повече от ново строителство  и то с енергиен клас “А”

Пазарът за недвижими имоти е все така динамичен и ускоряващ се. Продължава да буди дискусии в експертни сфери и въпроси у крайния потребител.  Към февруари 2024 цените на недвижимите имоти са стабилизирани след рязкото им покачване в последните две години (като следствие на проблемите възникнали в световен мащаб). Секторът у нас, въпреки трусовете, които преживя цялостната икономика на България и на света, е един от най-печелившите от години наред. Въпреки това в последните месеци на 2023 г. се отчита спад на продажбите на имоти на национално ниво с индекс -1.5 спрямо предходното тримесечие, спорен НСИ. В София ситуацията е същата с -12.6 за предходно тримесечие, а за предходната година в този период -2.4.

Очаквахме, че COVID пандемията  през периода 2019-2022 г. и войната в Украйна ще повлияят, но напротив, купувачите се мобилизираха и дали от страх, че цените ще продължават да скачат или  лични причини, продажбите скачат многократно. България е на първо място по достъпност на жилища на глава от населението в Европа като по статистика 85% от живущите у нас има собствено жилище, а само 15% живеят на квартира.

Има ли балон на имотния пазар?

Много експерти се съгласиха с излезлия през декември 2023 г. доклад на УниКредит Булбанк за наличие на балон на имотния пазар. След обявяването му възникнаха дискусии и много гневни мнения ще се спука ли този балонили ще продължава да се надува. Голяма част от брокерите и агенциите за недвижими имоти дори отричат наличието на такова явление “балон”, докато обратно на тях експерти и кредитори са съгласни. Становището на една от най-големите и успешни компании за инвестиции в ново строителство BLD е, че балонът няма да бъде спукан и отричат цялостно доклада. Според Ирина Кънева, търговски и маркетинг директор на компанията, не е удачно да се сравнява София с по-малките населени места.  В столицата средната работна заплата е по-висока, а инфлацията е почти стабилизирана и това са само някои от факторите, които доказват, че няма причина цените на имотите да бъдат свалени.

За сделките на „зелено“, търсенето и предлагането

“Зелената сделка ще промени имотния пазар” категорична е Ирина Кънева. Тя споделя, че купувачът у нас все повече се интересува от ново строителство, дори и луксозно такова с енергиен клас “А” и изтъква множество причини, поради които е по-добър вариант да се закупи жилище на “зелено”, тъй като има огромна разлика между старо строителство, ЕПК сгради – неиздръжливи и рушащи се в неудобен и некомфортен край на града и новото строителство, което дава много повече предимства като локация, нови фасади, по-ниска цена преди завършването на сградата и др.

Въпреки това, купувачът не се доверява на такъв тип сделки. По този въпрос Ирина Кънева съветва да се разчита на ригурни фирми, които имат завършени проекти зад себе си и да се проучват внимателно.

По прогнози на търговски и маркетинг директор скоро строителството на нови сгради ще започне да се забавя, тъй като разрешителните за строеж намаляват, но засега все още се предлагат предимно помещения “на зелено”, въпреки че хората изпитват страх и предпочитат имот “втора ръка”.

Какви са луксозните жилища и какво търси потребителят?

Факт е, че инвеститорът у нас масово продължава да търси двустайни жилища, а след това идват за изкупуване като тенденция тристайните. Ирина Кънева споделя вижданията си, че по време на COVID масово започва да се търси по просторно  жилище с повече стаи, с офис, градина и оборудвано с всички инструменти на уюта, които осигуряват спокойно пребиваване.

В имотния сектор съществува т.нар. “пазарен сегмент на луксозни и нови жилища”, който все повече набира популярност и буди интерес. Този тип жилища са изключително добре оборудвани и представляват множество апартаменти с най-нови технологии като подови отопление, най-издръжлив материал дограма, сензорни системи, влагоуловители и всичко за което може да се сетите, когато чуете думата “лукс”.

Зеленият преход на пазара за жилища

Неизбежно е внасянето на устойчиви идеи за опазване на околната среда във всеки сектор на икономиката и у нас, и по света. Въпреки че България все още не е напълно готова да се раздели с досегашния си начин на живот и средностатистическият българин да осъзнае своята роля за по-зелен живот и производство, все повече бизнеси се стремят към иновации в това направление. Последват рестрикции от страна на Европейския съюз за неизпълнението на много въведени в полза на природата правила за страните членки. България трябва да се съгласи и да приеме промяната, а на ниво бизнес все повече се организират обучения по устойчивост на служителите във фирми. Правят се реформи в тази посока като Ирина Кънева споделя, че и в BLD например се държи на подобни обучения, а относно конкуренцията: “Тези които не се интересуват от това, ще отпадат от пазара”, коментира тя по отношение на устойчивия бизнес и иновации.

Имотния пазар у нас е в своя разцвет от няколко години насам. За българина още недвижимите имоти са основен инвестиционен инструмент, а този сегмент от бизнеса най-вероятно ще продължава да бъде също толкова успешен.

Целия епизод можете да гледате ТУК:

Не забравяйте да се абонирате за каналите ни в SpotifySoundcloud и YouTube, за да бъдете винаги информирани за тенденциите на съвременната икономика и бизнес!


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required