Банките у нас регистрират рекордна печалба и депозити през януари 2024 година

купчина пари зад сграда

През първия месец на годината банките са реализирали печалба с 59,3% повече от януари 2023 г.

Банковата система в България е започнала 2024 година с впечатляващи резултати, съобщават от Българската народна банка. През първия месец на годината банките са реализирали печалба от 183 млн. лв., което е с 59,3% повече от януари 2023 година. Също така, депозитите на населението и фирмите са достигнали 147,4 млрд. лв., като са нараснали със 72 млн. лв. за месеца.

Тези данни показват, че банките у нас са здрави, стабилни и доверени от своите клиенти. Те също така са подготвени за предстоящото въвеждане на еврото като валута в страната, което ще има положително влияние върху лихвите, тарифите и услугите. БНБ е отговорила на някои от най-често задаваните въпроси за ролята си в еврозоната, както и за евробанкнотите и евромонетите.

Банките у нас са поддържали и високо ниво на капиталова адекватност и ликвидност, което ги прави устойчиви на потенциални рискове и шокове през последните дни. Към края на декември 2023 година, регулаторният капитал на банковата система е 18,2 млрд. лв., а общият размер на рисковите експозиции е 83,9 млрд. лв. Съотношението на общата капиталова адекватност е 21,65 на сто, което е значително над минималното изискване от 8 на сто. Отношението на ликвидно покритие е 246,4 на сто, което е много над минималното изискване от 100 на сто.

Както знаем, банките са активни и в кредитирането, като са увеличили общите брутни кредити и аванси с 8,1 млрд. лв. (7,6 на сто) до 114,4 млрд. лв. за годината. Най-голям растеж са имали кредитите за домакинства, които са нараснали с 450 млн. лв. (1,1 на сто) до 41,9 млрд. лв. Това отразява повишеното търсене на жилищни и потребителски кредити, които са с по-ниски лихви отколкото преди, въпреки затягането на мерките за лихвени проценти.

Банкерите съобразяват своите такси и тарифи с реалността на пазара

 Според анализ на БНБ, за четиригодишния период от 2020 до 2023 година, някои банкови услуги са поскъпнали над два пъти, но други са поевтинели или са останали без промяна. Например, таксата за издаване на дебитна карта е нараснала от 5,50 лв. до 12 лв., но таксата за издаване на кредитна карта е намаляла от 30 лв. до 20 лв.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required