Въглеродните емисии достигнаха рекордно ниво през 2023

заводи

МАЕ призовава световните лидери да предприемат по-смели действия за намаляване на емисиите

През 2023 година светът е изпуснал повече въглероден диоксид от енергетиката, отколкото някога досега, съобщи Международната агенция по енергията (МАЕ) в доклад, публикуван миналата седмица. Една от причините за това е увеличеното използване на изкопаеми горива в някои страни, които са били засегнати от суша и е трябвало да заменят хидроелектрическата енергия с други източници.

Уж фокус на човечеството е походът към по-зелено бъдеще, но данните показват друго. Това е тревожен сигнал за борбата срещу изменението на климата, тъй като декарбонизацията е основната стъпза за справяне с проблемите на околната среда. Емисиите трябва да бъдат драстично намалени, ако искаме да спазим целите на Парижкото споразумение и да ограничим глобалното затопляне до 1,5 градуса Целзий. ЕС вече е предложил нови мерки за намаляване на емисиите от превозните средства, които ще засегнат и производството на спирачки и гуми. България успешно се движи към тази цел. Електрическите лични автомобили са повишили броя си у нас с 61.52% април 2022 до април 2023 г. по данни на дирекция „Политики за електронно управление“ към Министерство на електронното управление.

Според МАЕ, през 2023 година са изпуснати 37,4 милиарда тона въглероден диоксид от енергетиката, което е с 1,1 на сто повече от 2022 година и с 5,4 на сто повече от 2019 година. Това е въпреки че чистите технологии като вятърна и слънчева енергия, както и електрическите превозни средства, са се развили значително и са допринесли за съкращаване на емисиите с 1,3 на сто през 2022 година.

Фактори, обуславящи драстичен скок

Основната причина за рекордното ниво на емисиите е нарастването на търсенето на енергия в Китай, където икономиката се е възстановила от пандемията от коронавирус и е увеличила употребата на въглища, нефт и газ. Емисиите от енергия в Китай са скочили с 5,2 на сто през 2023 година.

Друг фактор е сушата, която е засегнала някои страни, особено в Южна Америка, и е намалила производството на хидроелектрическа енергия. Това е принудило тези страни да се обърнат към други източници на енергия, като газ и дори нефт. Според МАЕ, това е допринесло за около 40 на сто от увеличението на емисиите или 170 милиона тона въглеродни емисии.

В същото време, някои развити страни са успели да намалят емисиите си от енергетиката, благодарение на по-голямото използване на възобновяеми източници и по-ниското търсене на енергия. Най-добрият пример е Германия, която е отчетла най-ниските си емисии от 70 години насам, след като е решила да спре въглищата до 2038 година. Емисиите от енергия в ЕС като цяло са се понижили с почти 9 на сто през 2023 година.

МАЕ призовава световните лидери да предприемат по-смели действия за намаляване на емисиите и да инвестират в чисти технологии, които могат да осигурят устойчива и достъпна енергия за всички. Агенцията също така подчертава, че е необходимо да се подобри енергийната ефективност и да се намали разхода на енергия в различните сектори.

В България

През май организацията ще публикува нов доклад, в който ще представи пътна карта за постигане на нетна нула емисии до 2050 година, която ще включва конкретни препоръки за държавите и компаниите. Това ще бъде важна стъпка преди Конференцията на ООН по изменението на климата (COP26), която ще се проведе в Глазгоу през ноември.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required