България е на двадесет и седмо място по притежание на автомобили на глава от населението

автомобили

Нова Зеландия е на първо място, САЩ на второ по притежание на автомобил и сред първите по продажби и износ

Според данни от Международната организация на производителите на моторни превозни средства, през 2020 г. в света е имало около 1,6 милиарда автомобила, включително леки и търговски превозни средства. Това е увеличение с 2,5% спрямо 2019 г., въпреки пандемията от коронавирус, която засегна много сектори на икономиката. ОИСА предоставя и класация на държавите по брой на регистрираните автомобили в употреба на 1000 души.

Въз основа на тази класация, публикувана в Money.bg, можем да видим, че САЩ фигурира на челни места в класациите както за притежание на автомобили на глава от населението, така и като производител и износител. През 2020 г. в Америка е имало 289 милиона автомобила, или около 18% от общия брой в света. Броят на автомобилите в САЩ по пътищата се е увеличил над два пъти от 60-те години на миналия век до сега. Средно в САЩ има 878 автомобила на 1000 души, което е почти два пъти повече от световния среден показател от 450 автомобила на 1000 души.

На първо място изненадващо е Нова Зеландия с цели 869 на 1000, което е с 3% ръст от 2015 г. насам, а след САЩ на втора позиция е Полша със 763 автомобила на 100.

След САЩ в класацията идват други развити държави като Япония, Германия, Италия и Франция, които също имат високо ниво на моторизация. В тези държави има между 500 и 700 автомобила на 1000 души. В Европа обаче има и държави с по-нисък показател, като Румъния, България и Албания, които имат по-малко от 300 автомобила на 1000 души. Това може да се обясни с различните икономически условия, транспортна инфраструктура и културни предпочитания.

България е след средата на класацията

Страната ни е на 27ма позиция с 485 автомобила на 1000 души, което е по-малко от 1 кола на двама души. От 2015 насам има спад на притежанията с 1%. Тази положителна тенденция подобрява с бавни темпове и околната ни среда.Повишава се употребата на електромобили и пътната инфраструктура за каране на велосипеди. Електрическите лични автомобили са повишили броя си у нас с 61.52% април 2022 до април 2023 г. по данни на дирекция „Политики за електронно управление“ към Министерство на електронното управление. А все повече по пътищата виждаме градски транспорт, задвижван от електричество. по отношение на вредни емисии от превозни средства България е в процес на положително развитие.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required