Кои са най-добрите държави в ЕС за стартиране на бизнес?

ръце се здравистват

България е една от най-евтините и конкурентоспособни държави за стартиране на бизнес в Европа и затова се помества сред 5те

Европа е един от най-големите и разнообразни пазари в света, който предлага много възможности за предприемачи от всички сфери на дейност. Но как да преодолеете бариерите и да създадете своя собствена фирма в Европа? Какви са предимствата и недостатъците на различните европейски държави за бизнес? Какви са най-добрите практики и съвети за успех на европейския пазар?

Money.bg ни запознава с най-добрите държави с успешен бизнес климат в Европа.

Ирландия

Ирландия е една от най-бързо развиващите се и динамични икономики в Европа, която привлича много инвеститори и предприемачи с ниските си корпоративни данъци, високото си качество на живот и отворената си бизнес среда. Страната е член на Европейския съюз, ОИСР и Еврозоната, което й осигурява лесен достъп до огромен пазар от над 500 милиона потребители. Освен това, Ирландия е една от най-дигитализираните и иновативни държави в Европа, като според 1Оffісе 90% от населението има смартфон, а 92% има интернет в дома си. Еntеrрrіѕе Іrеlаnd е държавната агенция, която подкрепя развитието на местните и чуждестранни фирми в Ирландия, като инвестира в около 200 стартиращи компании всяка година.

За да стартирате бизнес в тази страна, трябва да изберете подходяща правна форма, да регистрирате фирмата си в Комисията по регистрация на фирми (СRО), да откриете банкова сметка. Последва получаването на данъчен номер. Според публикацията на Световната банка Dоіng Вuѕіnеѕѕ іn thе Еurореаn Unіоn 2020: Іrеlаnd, този процес отнема около 6,5 дни и струва около 280 евро. Някои от най-добрите градове за стартиране на бизнес в Ирландия са Корк, Дъблин, Уотърфорд и Голуей, които се отличават с ефективността и качеството на своите административни услуги, инфраструктура и човешки ресурси.

Ако искате да стартирате бизнес в Ирландия, трябва да знаете, че корпоративният данък е едва 12,5%, което е един от най-ниските в Европа. Освен това, тя има спогодби за избягване на двойното данъчно облагане с около 72 държави, което означава, че няма да плащате данъци два пъти върху едни и същи приходи. Ирландия е също така известна със своята подкрепа за научноизследователската и развойната дейност, като предоставя различни данъчни облекчения и финансови стимули за фирми, които инвестират в НИРД.

Ирландия е особено привлекателна за предприемачи в сферата на информационните и комуникационните технологии, финтех, биотехнологии, медицина и зелена енергетика, като в страната има представителства на глобални гиганти като Google, Facebook, Apple, Microsoft, Pfizer и други.

България

България е една от най-евтините и конкурентоспособни държави за стартиране на бизнес в Европа, която предлага ниски данъци, административни разходи и жизнен стандарт, както и квалифицирана и евтина работна ръка. Тя е член на Европейския съюз от 2007 година, което й дава достъп до единния европейски пазар и фондове. Страната ни е също така стратегически разположена на кръстопътя между Западна Европа, Близкия изток и Средна Азия, което й открива възможности за търговия и сътрудничество с различни региони.

Нидерландия

Нидерландия е малка, но динамична страна, която се отличава с високообразована и квалифицирана работна сила. Нидерландците са известни с това, че са отворени, толерантни и иновативни. Те говорят много езици и са добри комуникатори. Правителството на Нидерландия подкрепя бизнеса с различни схеми за подпомагане и данъчни стимули за нови предприятия. Корпоративният данък е малко по-висок от някои други европейски държави – 25,8%, но много собственици на бизнес биха могли да преценят, че си струва. Освен това правителството подкрепя научноизследователската и развойната дейност, както и иновациите, като възстановява разходи за компании, провеждащи научни изследвания или разработващи нови иновативни продукти.

Нидерландия е особено предпочитана от предприемачи с технологично напреднали компании като роботика и изкуствен интелект, както и търговия на дребно. Страната има развита инфраструктура, добри транспортни връзки и достъп до големи пазари като Германия и Франция. Също така е дом на много международни организации и корпорации, което дава възможност за сътрудничество и партньорство.

Великобритания

Великобритания е една от най-големите и влиятелни икономики в света, която привлича много предприемачи със своята дълга история, богата култура и разнообразие. Всяка година в Обединеното кралство се създават около 360 000 нови предприятия по данни на Британската бизнес банка. Създаването на компания е сравнително бързо, лесно и евтино – в рамките на осем до 10 дни, а онлайн заявките – в рамките на 24 часа.

Работната сила е висококвалифицирана и адаптивна и има възможности за групово финансиране, рисков капитал и ангелски инвестиции, достъпни за предприемачите. Великобритания е лидер в области като финанси, медии, образование и здравеопазване. Страната има силна традиция в научните изследвания и иновациите, като е дала на света много изобретения и открития.

Все още държавата е изправена пред предизвикателствата на Brexit, който може да доведе до промени в търговските и регулаторните отношения с ЕС и други страни. Това може да има отрицателно влияние върху бизнеса, като повиши несигурността, разходите и бюрокрацията. Въпреки това, много предприемачи виждат и възможности за нови пазари и партньори, като се възползват от гъвкавостта и креативността на британския бизнес.

Швеция

Швеция е малка, но просперираща страна, която се отличава с висок стандарт на живот, социална сигурност и екологична съвест. Тя е класирана на второ място в Индекса за мрежова готовност за 2020 г., който показва колко дадена страна е готова за цифрови технологии и колко склонни са хората, предприятията и правителството на дадена страна да използват пълноценно наличните технологии.

Швеция е най-голямата скандинавска икономика и има процъфтяващ строителен сектор, който също привлича строителни предприемачи. Страната е дом на много световноизвестни компании като IKEA, Volvo, Spotify и H&M. Също така е известна със своята иновативност и предприемачество, като е дала на света много изобретения и стартъпи.

Швеция има една от най-ниските корпоративни данъци в Европа – 21,4%, като същевременно предлага високо качество на обществените услуги и инфраструктурата. Правителството й подкрепя бизнеса с различни мерки за стимулиране на растежа, инвестициите и заетостта. Швеция е също така една от най-равнопоставените и толерантни страни в света, като цени многообразието и интеграцията.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required