Има ли финансова грамотност българското общество – Деян Василев

подкаст Деян Василев

Финансовото ограмотяване гарантира на личността, че със сигурност може да мисли за активна печалба.

Парите са нашите емоции, ценности и навици, енергия в пространството, която привличаме, това казва Деян Василев, основател и управляващ директор на водещ лидер във финансовото и кредитно консултиране Creditland, част от Моите пари.

С течение на времето парите стават все по-значими за нашето ежедневие, за обществената уредба и в живота. Те се остойностяват стоките, услугите и всичко, което ни заобикаля. Внасят ред и йерархия. Но готови ли сме да поемем “тежката сила” на парите? Колко е финансово грамотно нашето общество и запознати ми сме с финансовите инструменти? На тези въпроси отговаря Деян Василев в трети епизод на подкаста Бизнес лупа: България.

Планираме ли разумно финансите си?

От проучване на Moitepari става ясно,  че над 80% от хората у нас планират финансите си за не повече от 1 година напред. Способността на поколението Z да заделят и спестяват не е вродена и е трудно да се наложи финансова етика. В сравнение с тях предишните поколения са научени да “кътат бели пари за черни дни”. Народопсихологията включва страха, че във всеки момент може да се случи нещо, което изисква много пари. Когато липсва предприемаческо мислене за инвестиране и разумно заделяне на париq се стига до кредити, ипотекиране и прочие. Но е необходимо дъглосрочното планиране.

Финансова култура и финансова грамотност

Според Деян Василев финансовата грамотност, за жалост, все още е тема Табу за българите. Тя не се учи в училище и при друго проучване на Leader academy 49.2% от над 1200 анкетирани от поколението Z отговарят, че основна язва в образованието им до сега е финансовото обучение. 

Цялостно у нас ни трябват бързи печалби, процентът на хазартни залози е доста висок, както и тегленето на кредити. Основните инвестиции текат на имотния пазар. Този сегмент е изключително много процъфтява сега именно защото “Българинът знае да инвестира само в имоти” по мнение на много финансови експерти. Финансовият анализатор апелира да инвестираме в акции, тъй като те гарантират 8-10% печалба годишно и са най-доходоносният инструмент за инвестиция, но за жалост се страхуваме от риска.

Финансовото ограмотяване гарантира на личността, че със сигурност може да мисли за активна печалба.

Кредитите и подводните камъни

Наскоро бе въведена регулация от БНБ, която ограничи размера на лихвите, но все още остават въпроси, които застрашават стабилността на доходите ни, ако сме се насочили към кредит. Деян Василев съветва да не теглим кредит, освен ако не е наложително и с цел инвестиция в нещо голямо. Кредитът не е рентабилен и удачен вариант, ако е за почивка или битови сметки. Това са непостоянни и бързи пари, които после трябва да се излащат в некратък период. Същото важи и за жилищните кредити, наемът е сравним с вноските по погасяване на кредит, но много хора не осъзнават това.

Еврозоната и Шенген – “български меч и щит”

Гостът на Бизнес лупа: България е изключително оптимистичен по отношение на влизането на страната ни в Еврозоната, тъй като това би подобрило отношенията със страните-членки и би направило решението на туристите за почивка у нас много по-лесно. Валутните трансфери ще са по-лесни, достъпни и бързи.Това автоматични увеличава дяла на доходите в туристическия сектор за БВП. От друга страна държавните дългове обърнати в евро ще бъдат по-лесни за погасяване.

А относно Шенген отново сме оптимисти, тъй като това определено е стъпка напред за държавата, заздравява търговските пътища и подобрява икономическия баланс. Василев е на мнението, че и сухопътният пропуск предстои.

Гледайте целият ни разговор с Деян Василев ТУК:


Не забравяйте да се абонирате за каналите ни в SpotifySoundcloud и YouTube, за да бъдете винаги информирани за тенденциите на съвременната икономика и бизнес!


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required