Среброто чупи рекорди по цени тази година

пари

Експертите коментират, че по-голямото промишлено потребление е основен катализатор за нарастващото глобално търсене на белия метал

Среброто е един от най-популярните и разностранeни ценни метали, който има широко приложение в различни области – от автомобилната и соларната индустрия, до бижутерията, старинната фотография и електрониката. Но какво ни очаква през 2024 година, когато става дума за цените и търсенето на среброто?

Според доклад на Ѕіlvеr Іnѕtіtutе, цитиран от СNВС, 2024 година може да се окаже пикова за среброто, като цените могат да достигнат най-високата си стойност за десетилетието. Прогнозите са, че тази година глобалното търсене на ценния метал ще достигне 1,2 млрд. унции, което ще бъде второто най-високо ниво в историята.

Експертите коментират, че по-голямото промишлено потребление е основен катализатор за нарастващото глобално търсене на белия метал. Според очакванията, цените на среброто ще достигнат 30 долара за тройунция, което би било 10-годишен връх. Среброто, което се търгува на нива от 22,4 долара за тройунция, за последен път достигна 30 долара през февруари 2013 година.

Как се движат цените?

Стойността на среброто, подобно на златото, обикновено има обратна зависимост от лихвените проценти. По-високите лихвени проценти вреди на търсенето на сребро и злато, тъй като благородните метали не носят лихва, което ги прави по-малко привлекателни в сравнение с алтернативни инвестиции като облигациите.

Фактори, които влияят на цените на среброто, освен лихвените проценти

Състоянието на световната икономика. Среброто е по-чувствително към икономическите промени и по-нестабилно от златото. При него има тенденция да превъзхожда жълтия метал в периоди на силна икономическа експанзия, но се представя по-слабо, когато има икономически стрес. Тази връзка може да се проследи чрез съотношението злато-сребро, което показва колко унции сребро са необходими, за да се купи една унция злато. Понастоящем това съотношение е 90 към 1.

 Спекулативната дейност. Среброто е подложено на волатилност поради спекулативната дейност на инвеститорите, които се опитват да предвидят и използват колебанията на цените. Спекулантите могат да влияят на цените на среброто чрез купуване и продаване на фючърси и опции, които са деривативни инструменти, базирани на среброто. Тези инструменти могат да увеличат или намалят търсенето на среброто в зависимост от настроението на пазара.

 Снабдяването и добивът на среброто. Ценният метал се добива от рудници, рециклиране и други източници. Снабдяването на среброто може да се променя в зависимост от разходите за добив, политическата и екологичната ситуация, технологичните иновации и други фактори. Ако снабдяването му е ограничено или недостатъчно, това може да повиши цените на среброто. Обратното също е вярно – ако снабдяването на среброто е изобилно или излишно, това може да намали цените на среброто.

Какво да очакваме през 2024 година?

Според анализаторите от Ѕіlvеr Іnѕtіtutе, 2024 година ще бъде благоприятна за среброто, като се очаква ръст в търсенето на сребърни изделия и бижута, както и възстановяване на производството на потребителска електроника. 


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required