Къде е България на европейската карта на хоспиталити сектора?

георги георгиев

Често инвеститори се отказват да инвестират в ХоРеКа сектора у нас, заради не добре подготвените кадри.

И тази година изложението СИХРЕ събира в Интер Експо Център хиляди любители и професионалисти в областта на услугите и развлеченията. Събитието, на което Invest-In-Bulgaria е медиен партньор е посветено на хоспиталити сектора, който е един от най-доходоносните у нас. България се гордее с развитието на туризма си и красотите, които предлагаме на туристи от цял свят.

Бързите темпове, с които се развива браншът през последните 15 години са мотиватор за професионалната подготовка на кадрите, споделя в специално интервю за Invest-In-Bulgaria Георги Георгиев – член на управителния съвет на асоциация ХоРеКа, която е в основата на организацията и на тазгодишното изложение.

От гледна точка на качеството на храната не отстъпваме на добрите европейски примери. ХоРеКа сектора вече има достъп до висококачествени продукти, местни и вносни. Има и достатъчно добри готвачи, със сигурност на световно ниво, които да работят с тези продукти. Дори имаме имена, членове на престижния JRE, като Владислав Пенов, Филип Захариев и Веселин Калев. Единственият минус, засега, е липсата на България върху картата на Michelin, но там за съжаление зависим от Министерството на туризма, тъй като едно от условията е държавата да плати определена такса, с която да потвърди ангажимента си към сектора. Това, което откриваме на малко места обаче, е доброто и професионално обслужване. Истината е, че то в Европа също липсва на много места, особено в базовия и средния клас обекти, но все пак има накъде да се подобряваме.

 По отношение на подготовката на кадри – съумяваме ли у нас да обучим качествени и конкурентоспособни служители? На какво ниво е качеството на обучение по хотелиерство и туризъм в България?

 Не, не съумяваме. Това е една от причините понякога инвеститорите да се отказват да инвестират в сектора, особено в частта ресторанти, където нивото на персонала се отразява пряко на предлагания продукт. Казвал съм го и друг път, че в настоящата ситуация, за да започнем да подготвяме кадри, първо трябва да преподготвим хората, които отговарят за това. Браншът се развива твърде бързо в последните петнадесетина години, за да си позволим да не обучаваме преподавателите. Има единици от тях, които наистина се стараят да са в течение с всички новости, но като цяло има нужда от промяна в политиката по този въпрос.

 Какви са тенденциите и иновациите в оборудването на ЗХР и местата за настаняване?

 Тенденциите определено са в автоматизиране на процесите, така че да се намали нуждата от квалифициран персонал, който така или иначе липсва. Всички иновации са в тази посока, както и традиционно в намаляване на разхода на енергоносителите и увеличаване на производителността. Новите технологии позволяват равномерно натоварване, без пикове, което оптимизира бройката служители на смяна. В кухнята и на бара все по-голяма роля играе правилната подготовка на продуктите. В салона все повече автоматизираме поръчките, има и решения за самотаксуване, настаняването в хотелите може да става също самостоятелно, без рецепция.

 Колко важно е приспособяването на дадена фирма към тези тенденции, технологизация и използването на най-качествено оборудване за успеха й и привличането на клиенти и гости?

 Критично важно, според мен дори е въпрос на оцеляване. Обектите, които ползват тези технологии имат огромно предимство, тъй като те оптимизират най-важния разход, ежедневния. Практиката го доказва, има достатъчно примери, затова бих окуражил предприемачите да се консултират постоянно с предпочитаните от тях доставчици и да се интересуват от постоянните иновации.

Можем ли да определим ресторантьорския сектор като един от най-успешните и полезни за БВП отрасли у нас?

За най-успешен не мога да кажа, не разполагам с цифри, с които да сравнявам, но определено е много полезен и интересен, както за местните, така и за чуждестранните туристи.

Какво можем да видим от изложителите на СИХРЕ тази година?

Много интересни иновации, най-новото, което беше представено преди няколко месеца на най-голямото изложение в света в нашия сектор, HOST Милано. Ще се готви на живо, има много интересни лектори, разбира се и интересни напитки.

Какви са целите и посланията, които се поставят с изложението?

 Основната цел е да покажем какви са новите следпандемични реалности. Секторът беше един от тези, които пострадаха много от пандемията и от икономическите последствия от нея. Мисля, че вече е ясно накъде вървим след това. Любимото ми послание и тази година е, че възможности има. Заповядайте заедно да ги обсъдим!


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required