България и Румъния с проект за по-голяма дълбочина на река Дунав

река Дунав

Проектът е на стойност 230 млн. евро с цел подобряване на навигацията

България и Румъния предложиха съвместно на Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда  проект на стойност 230 милиона евро (249,5 милиона долара) за по-дълбока река Дунав и подобряване на навигацията, съобщиха от транспортното министерство в София, цитирано от Seenews.

Проектът FAST Danube 2, който търси финансиране от Механизма за свързване на Европа, има за цел да приложи инженерни решения в споделения участък на реката, които ще гарантират и безопасността на движението, се казва в изявление на министерството във вторник тази седмица.

Резултатите от оценката на проекта се очаква да излязат през юли. Ако бъде одобрен, финансирането от Механизма за свързване на Европа ще покрие до 85% от стойността на проекта.

„Тази инвестиция е важна, защото ще направи реката плавателна 340 дни в годината, вместо досегашните 280, и това е от голяма полза за бизнеса“, каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

Миналата седмица българското министерство на транспорта съобщи, че Европейската комисия е одобрила финансиране от 6,9 милиона евро за съвместно предпроектно проучване на България и Румъния за изграждането на втори мост над река Дунав между Русе и Гюргево.

CINEA играе ключова роля в подкрепата на Зелената сделка на ЕС, като помага за изпълнението на проекти, допринасящи за декарбонизацията и устойчивия растеж, показва нейният уебсайт.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required