Йорданка Чобанова е новият ръководител на Представителството на ЕК в България

Датата, от която нейното назначение ще влезе в сила, ще бъде определена на по-късен етап

Европейската комисия има ново лице, което представя България. Йорданка Чобанова беше назначена за ръководител на Представителството на ЕК в страната. Тя ще представлява Комисията пред българските институции, медии и граждани, като ще следва политическите насоки на председателя Урсула фон дер Лайен. Нейното назначение е част от обновяването на ръководството на Представителствата на ЕК в държавите-членки, което започна през 2020 г. Датата, от която Чобанова ще поеме длъжността си, все още не е обявена.

Йорданка Чобанова е българска гражданка и е с голям опит областта на дипломацията, воденето на преговори, представителството и политическата комуникация. Нейният 15-годишен професионален опит в българските и европейските публични институции й дават тези умения, които ще са й полезни и на новия пост. Изпълняваните от нея предишни функции в българската държавна администрация неизменно са били насочени към въпроси, свързани с ЕС, което е допринесло за нейното задълбочено познаване на различните области на политиката и институционалната структура на ЕС. Познанията ѝ за политиките на ЕС и работата на Комисията са допълнително подсилени чрез настоящата ѝ роля на служител по политиките в генерална дирекция „Морско дело и рибарство“.

От 2016 г. до 2021 г. Чобанова е нашият посланик в Словашката република, като така трупа много ценен дипломатически опит. Преди това тя заема няколко ключови позиции у нас, включително съветник по европейските въпроси на президента на Република България и заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. От 2008 г. до 2012 г. работи като аташе по регионалната политика в Постоянното представителство на Република България към ЕС в Брюксел.

Г-жа Чобанова има докторска степен от Европейския университетски институт във Флоренция, Италия.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required