Модната индустрия елиминира кожата в името на устойчивия бизнес

кожа

Добрите практики за внедряване на алтернативи се умножават

Kожата е един от най-старите и традиционни материали, използвани в модната индустрия. Но днес тя е подложена на сериозна конкуренция от нови и иновативни алтернативи, които са по-екологични и по-полезни. Естествената кожа трябва да изчезне в полза на каузата за устойчивост. Появата на лабораторно отглеждана кожа представлява възможност за модната индустрия да премине към по-устойчиви и етични практики, пише лайфстайл медията Мадамско.

Новите технологии и подходи дават възможност за създаване на изкуствена кожа, която е по-евтина и екологична. Тя не изисква жертвата на животни и не замърсява околната среда. Все повече марки и дизайнери се отказват от кожата и избират по-устойчиви материали. Все повече клиенти се интересуват от екологичните проблеми и изискват по-отговорно производство на облекла.

Устойчиви алтернативи

Много марки вече са направили стъпка към по-устойчивите алтернативи и са разработили материали, които са създадени чрез иновативни технологии. Те не са зависими от убиването на животни и имат по-малък екологичен отпечатък.

Изкуствената кожа, която се създава в лаборатория, вече е достъпна на пазара и има естествен вид и усещане. Тя решава етичните проблеми, свързани с експлоатацията на животни. Също така намалява използването на земеделска земя, необходима за отглеждането на животни за този вид производство.

Според Euronews, лидери в модната индустрия, като Stella McCartney, Vivienne Westwood и други, са преминали към устойчивите материали. Това може да означава началото на нова епоха в модната индустрия, където устойчивостта е главен приоритет. 

Предизвикателства, пред които се изправя индустрията

Най-сериозният проблем, който отказва производителят е разбира се, по-високата цена. Необходимостта от по-голямо образование на потребителите относно ползите на устойчивите алтернативи. Въпреки обещаващите перспективи на отгледаната в лаборатория кожа, бяха изразени опасения относно нейното въздействие върху околната среда. Изследователите твърдят, че изработването на кожа в лабораторни условия може значително да намали въглеродния отпечатък. В краен резултат да елиминира емисиите на парникови газове, свързани с традиционното животновъдство и производството на кожа.

Продължават да съществуват предизвикателства по отношение на популярността на традиционните кожени продукти, особено в рамките на луксозния пазар. Желаните кожени чанти на Hermès и дизайните от агнешка кожа и питон на Chanel продължават да бъдат търсени от заможните потребители.

Тъй като иновативните алтернативи продължават да набират популярност, перспективата за бъдеще без животни за модата става все по-достижима. Със сътрудничествата между технологични компании и модни марки на хоризонта, следващите пет години са готови да станат свидетели на трансформираща промяна към по-екологичен моден пейзаж без жестокост.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required