Инфлацията засяга и устойчивите услуги

устойчив бизнес

Как икономиите от мащаба и по-ниските разходи за финансиране компенсират въздействието на инфлацията и проблемите с доставките в сектора на чистата енергия

През 2023 г. цената на новите проекти за възобновяема енергия се покачва поради по-високите цени на суровините и стоките, необходими за тяхното изграждане. Това оскъпява създаването на нови проекти, но в същото време би трябвало и да улесни достъпа до пари в други области. Това се дължи на нещо, наречено „икономия от мащаба“.

Икономията от мащаба означава, че когато по-голямо количество от даден компонент, например слънчеви панели за проект за възобновяема енергия, може да бъде произведено в по-голям мащаб и с по-малко входящи разходи. Това намалява режийните разходи за проекта. Парите, които се използват са за неща като такси за разрешителни, разходи за труд за инсталиране и пари, изразходвани за намиране на нови клиенти.

Според експерти, цитирани от Ройтерс, нарастващите разходи, както и проблемите с веригата за доставки, няма да бъдат дългосрочна заплаха за икономическата жизнеспособност на чистата енергия. Общите разходи за индустрията трябва да се понижават, тъй като има малко пречки пред мащабирането, казва Хари Бойд Карпентър, управляващ директор за зелена икономика и изменение на климата в Европейската банка за възстановяване и развитие.

Евтини пари

Един от факторите, които помагат за намаляването на разходите за финансиране на проекти за възобновяеми енергийни източници, е т.нар. „евтини пари“. Това означава, че инвеститорите са склонни да предоставят по-ниски лихвени проценти за проекти, които са по-добри за околната среда и намаляват риска от изменението на климата. Вайбхав Чатурведи, сътрудник в Съвета по енергетика, околна среда и вода (CEEW), вижда това като „голям лост“ за противодействие на увеличаването на основните разходи.

Глобалният пазар на възобновяема енергия, оценен на над 781 милиарда евро през 2020 г., се предвижда да се удвои до близо 1,8 трилиона евро до 2030 г., според проекти на Allied Market Research. Гаури Сингх, заместник-генерален директор на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA), твърди, че въпреки инфлацията и прекъсванията на веригата за доставки, намаляването на разходите за финансиране е помогнало за генерирането на рекордните 260 гигавата енергия от възобновяеми източници миналата година.

„Всъщност няма да получите „евтини пари“ за нищо, което представлява риск за климата. Докато при възобновяемите енергийни източници пазарът се смекчава“, казва Сингх.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required