Американска търговска камара в България организира Хакатон

хакатон

Инициативата е в партньорство с Технически университет София и Стопански факултет при СУ „Св. Климент Охридски“

Инициативата си поставя няколко цели: принос на бизнес-асоциацията чрез експертизата на своите членове за сближаване между полученото знание във висшите училища с практическите особености и нужди на бизнеса; ангажиране на студенти в решаване на конкретни бизнес казуси; показване на добри практики от утвърдени компании, работещи в България; задържане на студенти в страната и възможност за последващо ангажиране с програмите на университетите, както и възможност за намиране на професионално развитие в участващите в Хакатона компании.

Проектът е иницииран, концептуализиран и организиран от компании-членове на АТК, които от години са сред най-активните в Комитет „Човешки капитал и образование“ като водеща роля имат: Ай Би Ем България, Каменица АД, HR Consulting Partners, Адеко България, Джобтайгър, Мото-Пфое, Кока-Кола Юропасифик Партнърс.

Провеждане на AmCham Hackathon 2024

AmCham Hackathon 2024 започна на 19.01.2024, като до 04.02.2024 г. студентите от двете висши училища ще могат да се записват за включване в отбори.

Официалното откриване ще е на 12.02.2024 г. в Центъра за върхови постижения на Технически университет София. Студентите ще бъдат разпределени в отбори за работа по конкретни казуси в продължнение на три седмици. През цялото това време те ще могат да разчитат на подкрепа на свой ментор от компании-членове на АТК, преподаватели от двата университета, както и на ресурси с информация и нови знания.

Студентските отбори ще представят пред жури своите решения на казусите на 27-28.02.2024 г., като финалната церемония по награждаване ще се състои на 29.02.2024 г. с домакинство на Стопански факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Целевата група на Хакатона са студенти от 3-ти и 4-ти курс и магистърски програми в Технически университет и от Стопански факултет към СУ. За ТУ на фокус са обучаващите се в програмите „Инженерство“, „Софтуерно инженерство“, Телекомуникации, Изкуствен интелект, „Кибер-сигурност“, Информатика, „Обработка на данни“, „Автомобилна електроника“, „Зелена енергетика и ВЕИ“. За Стопански факултет се таргетират студенти в бакалавърските програми „Икономика и финанси“, „Счетоводство, финанси и дигитални приложения“, „Стопанско управление/Бизнес администрация“, и магистърските „Икономика и финанси“, „Дигитален маркетинг“, „Управление и предприемачество“, „Изкуствен интелект за бизнес и финанси“, „Геймификация“, MBA програмата, акредитирана от AMBA и други магистърски програми.

Студентите могат да се запишат за Хакатона, като попълнят тази регистрационна форма.

Всичко за AmCham Hackathon 2024 може да се намери тук.

Послания от лидерите на инициативата

„С тази инициатива надграждаме и продължаваме AmCham Education Program, която проведохме през 2022 г. в НБУ и Стопански факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. Вярваме, че чрез този хакатон и конкретните казуси, по които ще работят студентите, ще вплетем успешно наученото в практиката, ще се генерират нови решения за компаниите-участници, а менторите от страна на компаниите ще споделят и обменят своите знания и опит с участниците-студенти. И двете страни – и студентите, участващи в Хакатона и менторите от компаниите, ще предизвикат другата страна, и двете страни ще научат от другата, и двете страни ще се доближат няколко крачки към другата. Тази симбиоза вярваме, че ще е интересен и ангажиращ начин на взаимодействие между бизнес, университети, студенти. Всички страни ще се обогатят, ще натрупат и създадат ново знание, което ще им е изключително полезно за тяхното развитие. Щастлива съм, че тази инициатива бе предложена и реализирана от членове на Американска търговска камара и съм благодарна за партньорството с двете висши училища.“ – сподели Златина Кушкиева, съпредседател на Комитет „Човешки капитал и образование“ към АТК.

„За Технически университет – София е изключителна чест и привилегия да бъде част от този хакатон, който ще даде на студентите един много интересен и атрактивен начин да усвояват нови знания. ТУ-София има традиции в съвместната работа с бизнеса и целият колектив от преподаватели е много щастлив, че ще си партнира с Американска търговска камара и Стопански факултет на Софийски университет. Надяваме се, че това е само началото на едно прекрасно сътрудничество и мечтите и възможностите нямат граници!“ – коментираха колегите от Технически университет – София.

„Партньорството между академията и бизнеса е в ДНК-то на Стопански факултет – от самото начало в началото на 1990-те години ние работим с чужди и български компании – изнасят лекции, предоставят казуси и решаваме проблеми. С AmCham задълбочаваме партньорството си в областта на управлението на човешкия капитал и използването на най-новите технологии в тази сфера. Надявам се, че свързването на нашите студенти с тези от Технически Университет – София в рамките на Хакатона ще доведе не само до по-интересни решения, но и до реални нови компании“ сподели доц. д-р Тодор Ялъмов, зам.-декан на Стопански факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required