Скоро ще е достъпен българският Chat GPT

ии

Чат ботът на INSAIT ще се задържи възможно най-много в безплатен вариант, това споделя основателят на компанията

Българският чат бот е разработен от Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии, който е първият по рода си в Източна Европа. INSAIT е създаден с подкрепата на българското правителство, водещи световни университети и технологични компании като Google, Amazon и DeepMind.

мъж с очила
Снимка: БТВ

Идеята е  българските държавни учреждения, организации и фирми да могат да го използват безплатно и без да споделят лични данни. Това ще защити поверителността на потребителите и ще спомогне за развитието на българската икономика и образование.

Обявена е стартовата дата, а именно националният ни празник 3-ти март 2024 г. и ще бъде достъпен за всички в България. Това обявява в предаването „120 минути“ предприемачът и основател на INSAIT Мартин Вечев. Той обясни, че технологията ще бъде безплатна поне за една година, но ще се опита да я поддържа такава и по-дълго.

Създателят на българския Chat GPT за развитието на учениците у нас

Мартин Вечев смята, че изкуственият интелект може да помогне на учениците и студентите в тяхното обучение, но не може да ги замести.

 „Децата трябва да се учат да решават задачи и да пишат есета. Изкуственият интелект трябва да им помогне в разгръщането на естествения им интелект“

Вечев споделя, че една от неговите цели е да задържи най-добрите и талантливи деца в България, като им предложи възможности за развитие в INSAIT. Той споменава още, че институтът е привлякъл вниманието на много международни партньори и посетители, които са впечатлени от неговата дейност и постижения. Директорът на INSAIT разказва за визитата на японския министър на икономиката Ясутоши Нишимура, който е идвал специално на посещение на технологичната компания, както и за дарението от 3 милиона долара от Google, което ще бъде използвано за подкрепа на талантливите български деца.

Мартин Вечев изразява надежда, че BG GPT ще бъде полезна и популярна технология, която ще допринесе за повишаване на качеството на живот и работа на българите. Той призовава всички да я изпробват и да дадат своята обратна връзка.

Българският чат бот е базиран на големи езикови модели, които са обучени на български текстове от различни източници. Това означава, че той може да генерира по-точни и релевантни отговори на български език, като използва специфична лексика, граматика и стил. Предполагаме, че това ще е предимството му за нас, защото както знаем, продуктът на Open AI често не реагира адекватно на команди на български.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required