Президентът Румен Радев се срещна с председателя на УС на Българо-румънска палата Виктор Гугушев

Румен Радев

Президентът Радев и председателят на УС на Палатата адв. Гугушев се обединиха около становището, че бизнесът ще продължи да понася щети, докато двете страни не са напълно интегрирани.

Президентът Румен Радев проведе официална среща с председателя на Управителния съвет на Българо-румънската търговско-промишлена палата г-н Виктор Гугушев. В нея участваха още г-н Христо Алексиев – секретар по икономика на Президента и г-н Стефан Савов – съветник по финанси и инвестиции на Президента на Република България. Адв. Гугушев получи поздравления от името на президентската институция за неговия избор и за отговорността, която е поел.

Сред обсъдените теми бяха търговско-икономическите връзки между България и Румъния и възможностите за съвместно сътрудничество между президентската институция и Палатата, както и усилията на страната ни да постигне пълноправно членство в Шенгенското пространство. Президентът Радев и председателят на УС на Палатата адв. Гугушев се обединиха около становището, че бизнесът ще продължи да понася щети, докато двете страни не са напълно интегрирани. Във връзка с това предстоят още инициативи на бизнес организации от двете държави, които отново да заявят позицията си, че мястото на България и Румъния е като пълноправен член на Шенген.

Г-н Виктор Гугушев запозна подробно държавния глава и с приоритетите на Българо-румънската търговско-промишлена палата през 2024 година, както и с планираните събития, които екипът организира от двете страни на Дунав. Г-н Гугушев получи подкрепата на Президента Радев, който заяви готовност да съдейства на Палатата във връзка с инициативите, които целят изграждане на по-добри отношения между двете държави и подобряване на икономическия климат между тях.

Припомняме, че Румъния е вторият външнотърговски партньор на България, а България е петият такъв на Румъния – факти, които още веднъж показват важността и потенциала на отношенията между двете страни.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required