Стартира петото юбилейно издание на Наградите за иновации

награди за иновации

Конкурсът е отворен за всички компании, без значение дали са членове на ФБТИК

С пресконференция Френско-българската търговско индустриална камара обяви петото издание на Наградите за иновации, които ще бъдат връчени през 2024 година. Конкурсът е отворен за всички компании, които правят бизнес в България и са реализирали иновация през последната година-това заяви Весела Тодорова-Мозеттиг, директор на ФБТИК. На обявяването на тазгодишното издание присъстваха френския посланик Жоел Мейер в България, председателят на ФБТИК Стефан Дьолае, Мира Драганова, и журито на конкурса. Тази година бе обявена и нова категория за иновативна идея на компания или физическо лице.

„Бих искал да ви поздравя за усърдната работа и за това, че тя остава в центъра на динамизма му отношенията на Франция и България, в центъра на икономическия свят и обстановка на страната. През 2024 ние се надяваме че тази година ще бъде символ за укрепването на отношението между нашите две страни, всички сектори и най – вече сектора на иновациите. С това ние искаме да допринесем за развитието на икономическата автономност на ЕС.“

Жоел Мейер, посланик на Франция за България

От своя страна Стефан Дьолае също поднесе благодарности и приветства откриването на тазгодишния конкурс. Относно значението на иновациите той каза:

Конкуренцията е изключително остра между икономическите актьори. Иновацията е всъщност основният вектор за растеж на предприятията.

Стефан Дьолае

Вицепрезидентът на Schneider Electric Радослав Кошков, един от съоснователите на наградите, каза, че България възприема иновациите също толкова бързо, както останалата Европа.

За да кандидатстват, компаниите трябва да попълнят формуляр на сайта на събитието – https://www.ccifbinnovationawards.org/ до 4 март 2024 година. Компаниите, свързани със спонсорите или организаторите, не могат да участват.

Критерии и жури

Основно изискване е фирмите, които участват, да бъдат регистрирани в България като тази година се допълва, че може да се награди иновативна идея, представена от физическо лице, което не е част от икономическа структура. Иновативният проект трябва да се реализира в България.

Всяко жури ще състави списък от критерии в своята сфера. Критериите, по които ще се оценяват участниците, не се обявяват предварително.

Изборът на победителите ще бъде направен от 5 различни състава на жури, които включват членове на Управителния съвет на организацията, представители на бизнеса и на френското посолство.

Тази година ще бъдат връчени награди в 3 основни категории:

– Иновативен проект
– Стартъп
– Корпоративна и социална отговорност

Членовете на журито допълнително ще наградят компании и проекти за „Специална награда на журито“ в следните направления:

– Проект
– Бизнес личност

За отличените

Тази година наградата за печелившите във всяка категория е в размер на 3000 лв., които компаниите да използват за своето развитие и укрепване. Наградените получават и едногодишно членство в търговската камара като това спомага тях за формиране на потенциални контакти и заимстване на методи за развитие.

ФБТИК
Снимка: ФБТИК

Конкурсът е част от усилията на ФБТИК да насърчи зелената трансформация на икономиката и да подкрепи иновативните фирми в България. Миналата година той привлече 130 кандидатури, от които 40 проекта бяха изложени пред 300 участници и гости на гала вечерта, а тази година всяка иновация също ще намери място на специална изложба. На петото издание на наградите ще могат да присъстват не само участници, жури и височайши лица, а и всеки, който желае да проследи награждаването.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required