Босна иска да се възползва от опита на България в селскостопанството и туризма

"Персенк Инвест" инвестира над 16 млн. лв. в изграждането на нов завод за производство на бетонни изделия

Виекослав Вукович: Българското селско стопанство и туризмът са сред секторите, към които компаниите в Босна и Херцеговина имат интерес

Босна и Херцеговина проявява интерес към сътрудничеството с България в областта на селскостопанското производство и туризма, заяви председателят на Външнотърговската камара на Босна Виекослав Вукович. Той съобщи това при визитата си в София тази седмица, пише БТА. Той се срещна с представители на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и обсъди възможностите за разширяване на търговските и икономическите отношения между двете страни.

Вукович отбеляза още, че БиХ има около 1,7 милиона хектара обработваема площ, но използва доста по-малка част от земите и в тази връзка има възможност страната да почерпи от българския опит и технологии. Той добави, че туризмът е също така сектор, който може да се развива двустранно, като се вземат предвид природните и културните ресурси на двете страни.

По данни на Министерството на икономиката и енергетиката на България, през 2021 година търговският стокообмен между България и БиХ е достигнал 122 млн. евро, което е растеж с близо 20 процента, като вносът от там се е равнявал на около 30 милиона евро. Основните продукти, които страната изнася за България, са от сектора на металургията, жици, кабели и други изолирани електрически проводници. От българска страна се изнасят предимно слънчогледово, шафраново или памучно масло, хлебарски, тестени сладкарски продукти, някои медикаменти.

Външнотърговският стокообмен между държавите не е на задоволително равнище, оцени Вукович. Той каза, че има много индивидуални искания на компании за сътрудничество с България в различни сектори, като металообработвателния, химическия, военно-промишления и мебелния. Той съобщи, че планира да създаде Съвет за сътрудничество, който да организира икономически форуми по сектори и да подготви България за участие в най-голямото босненско търговско изложение – това в град Мостар през 2025 година.

Темата за търговията с въглеродни емисии също е била обсъдена на срещата с представителите на БТПП, тъй като представлява интерес за компаниите от БиХ, която получи статут на страна кандидат за членство в ЕС през 2022 година. Вукович отбеляза, че има някои проблеми във външнотърговските отношения, като липсата на споразумения за избягване на двойното данъчно облагане и защита на инвестициите.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required