Защо Shein е на върха на всички производители на дамска мода?

шейн торбички

Алгоритъмът на модния гигант за бърза печалба

Shein набира все по-голяма популярност с всяка година. Няма как да не сте чували за “върха на бързата мода”. Китайската компания вече достойно се нарежда рамо до рамо със световни марки като H&M и Zara. Продажбите на бранда и темповете, с които се развива непрекъснато нарастват. За да стане по ясно – според The Information приходите на частната компания са скочили до 24 млрд. долара през първите девет месеца на 2023 г. Това е важно, тъй като по този начин компанията вече е направила повече продажби, отколкото през цялата 2022 г. Според The Wall Street Journal, Shein е имала постъпления от 23 млрд. долара през миналата година, като надминаването на този резултат е сигурен знак за състоянието на модната верига, цитират Капитал.

Защо възходът на индустрията е толкова стремглав? Нека разгледаме обстойно с какво се занимава бранда заедно!

Корените

И ако все пак не сте запознати с Shein и сте почитатели на по-високо качествени и скъпи брандове, това е мястото където ще научите повече за компанията, превърнала се в своеобразна индустрия. Както разбрахте, тя е с китайски произход и това не е изненадващо за никого. Зад името на фирмата стои Скай Сю. Около него витае постоянна мистерия, особено в последно време. Директорът отказва да се показва публично и все по-малко посещава офисите си. Служители шеговито твърдят, че не могат да го разпознаят дори и да е сред тях. Няма данни и негови снимки на сайтовете на бранда. Компанията датира от сравнително скоро 2008 г., а днес със седалище в Сингапур е безспорно най-големият производител на бърза мода.

Интересен факт е, че първоначално Shein не е самостоятелен производител,а се е снабдявал с материали от Гуанджоу, но днес е с над 3000 доставчици и собствено производство.

Какво е в същността?

Shein представлява масов производител на дрехи и модни аксесоари. С това се свързва името на бранда, но производителите с напредване на времето все повече успяват да впечатлят и дори да изумят потребителя с разнообразния си асортимент. Голяма част от нещата, които се предлагат не са авторско дело, но е факт, че съществуват в подобен магазин. От най-обикновени чорапи, през техника, кучешки колиби, кухненски прибори, кукли, а вече и собствена марка за гримове. В магазините може да се намери всичко на достъпни цени. Те не само, че са достъпни, но и зашеметяващо ниски. Това е основното нещо, което привлича купувачите. Все пак качеството не отстъпва по нищо. Бихме го определили като среден клас, а относно гримовете, които станаха доста популярни, професионални гримьори се изказват доста ласкаво. Нека анализираме малко по-подробно това съотношение и къде се “крие разковничето”.

По стълбицата на успеха

Знаем, че работната ръка е ниско платена в производствения сектор на Китай и Сингапур. Брилянтното съотношение цена-качество идва главно от факта, че продукцията се произвежда в точно тези азиатски страни. Там веднага можем да си отговорим на въпроса защо се предлагат сносни продукти на сравнително ниски цени. Shein не случайно се нарежда на първо място по износ на стоки. Огромното количество, което се транспортира, абсолютно стопява транспортните разходи и печалбата идва именно от тази многобройност на поръчки. Повечето продукти, които те предлагат са от лек материал, самите пратки не тежат особено много. Освен това, много важна роля играят данъците т.е. митни такси. Shein може да избегне плащането на експортни и вносни данъци, допринасяйки за по-големи маржове. Законодателният законопроект на САЩ, раздел 321 в Закона за улесняване на търговията и прилагане на търговията от 2015 г. гласи, че всеки внос до $800 на човек е безмитен.  Този законопроект позволи на Shein да доставя до САЩ, без да плаща данъци, позволявайки на Shein да има конкурентно предимство пред местните компании в САЩ. Това също намалява разхода, в резултат Shein могат да си позволят примамливата за купувача услуга-безплатна доставка за над 9 долара.

Друг огромен плюс пред конкуренцията е огромният асортимент от предлагани продукти. Маркетнговата им база също е на високо ниво. Те поддържат постоянна ангажираност с потребителя. Email маркетинга, който развиват се подобрява непрестанно. Съобщения се изпращат винаги и по всяко време. Стратегиите за купоните за отстъпка също са един много известен похват на Shein. Те са на принципа в проценти, разбира се, но в определен период и системата позволява те да бъдат предложени на потребителя в точното време – веднага след поръчка, но с по-висок процент.

Брандът печели главно от новото поколение. Потребителите му са младежи, но не са много ниски процентите на тези в зряла възраст.

В момента Shein има до 600 000 продукта за продажба, докато четете тази статия.

Това число включва значителен оборот, като компанията пуска над 300 000 нови продукта всяка година. За сравнение, H&M пуска приблизително 4500 нови продукта годишно. Разнообразието несъмнено задържа вниманието на потребителя.

Скандали и практики

Името на компанията се свързва с много обвинения и компроментиращи разкрития. Някои от тях включват, че незаконно се експлоатира детски труд и се укриват данъци. Обединеното кралство изисква от чуждестранните продавачи, изпращащи пратки с ниска стойност (под £ 135), да се регистрират за ДДС в Обединеното кралство. Следва да събират ДДС от купувачите за такива пратки и да го превеждат на Данъчната и митническата служба . Според Wikipedia, че Shein не е успял да го направи най-малко 9 месеца след като изискването е влязло в сила, а уебсайтът му не показва корпоративния регистрационен номер в Обединеното кралство или посочва ДДС, както изискват правилата на Обединеното кралство.

Относно служителите – разследване на Public Eye съобщава, че служители на шест доставчици на Shein в Гуанджоу работят 75 часа седмично в нарушение на китайските трудови закони. Открити са работилници с блокирани коридори и стълбища.

Фирмата излиза с коментар, че работят с външни фирми за производство, на които се налага наблюдение и имат редовни одити.

 Основната причина, която ги подтиква е начинът да се открие защо продуктите, които се предлагат са на толкова ниски цени.

Друго обвинение е, че моделите на дрехите им и не само не са дизайнерски, а плагиатствани, което само по себе си вреди на конкуренцията, защото щом един артикул може да се намери на по-ниска цена, защо трябва да се плаща повече от него. Немалко са делата, които са се водили за авторски права срещу модния гигант.

Shein е обвинен и за изключително неекосъбразно производство, което те се стремят в последните месеци да подобрят и със собствено проучване показват, че нагласите на потребителите им за кръговата мода, препродаване и рециклиране са положителни.

Състояние

През март 2023 Shein е оценен на 66 милиарда долара, а преди това на $100 милиарда през 2022 г. В края на миналата календарна година компанията отчита 32 мрлд. долара приходи, пише Forex.

Набират популярност и други онлайн магазини с китайски корени като Temu и Wish, но Shein остава връх и продължава да се разраства.Последвайте ни в социалните мрежи👇