Бъдещето на колите с автопилот

автопилот

Изтеглят колите на Tesla от Китай заради дефект

Tesla изтегля повече от 1,6 милиона електрически превозни средства Model S, X, 3 и Y, изнесени за Китай , заради проблеми с тяхното автоматично подпомагане на управлението и ключалката на вратите. Изтеглянето, най-голямото досега на Tesla в Китай, засяга по-голямата част от колите, които е продала в страната, според Bloomberg и Wall Street Journal. Китайската държавна администрация за регулиране на пазара обяви изтеглянето в петък, съобщава The Guardian. Агенцията каза, че Tesla в Пекин и Шанхай ще използва дистанционни надстройки, за да коригира проблемите, така че в повечето случаи собствениците на автомобили няма да трябва да посещават сервизните центрове на Tesla.

Изтеглянето от Китай, поради проблеми с функцията за автоматично подпомагане на кормилното управление, се отнася за 1,6-метрови внесени Tesla Model S, Model X, Model 3 и Model Ys. Когато функцията за автоматично управление е включена, шофьорите могат да злоупотребят с функцията за комбинирано шофиране, което увеличава риска от инциденти, се казва в известието.

В последните години автомобилната индустрия е била свидетел на трансформация, която изглежда като нещо от научно-фантастичен филм. В центъра на този технологичен прoцес стои Tesla, иновативният производител на електрически автомобили, предлагащ не само елегантен дизайн, но и автопилотни функции, които вдигат летвата на автомобилната безопасност и комфорт на ново ниво, но от прочетеното до сега сигурно се питате как компанията се свързва с идеята за безопасност.

Автопилотът на Tesla

Tesla Autopilot представлява напреднал системен комплект от хардуер и софтуер, позволяващ на автомобилите на Tesla да се движат по пътя с минимална намеса от страна на шофьора. Тази технология комбинира различни сензори, камери и радари, които работят синхронно, за да предоставят 360-градусов обхват на обстановката около автомобила.

Използвайки този комплексен сет от сензори и алгоритми за обработка на данни, Autopilot позволява на Tesla да извършва редица от шофьорските задачи като поддържане на лента, регулиране на скоростта, спиране и стартиране в потока от движение, следене на други участници в движението, и дори смяна на лентата, когато е необходимо.

Full Self-Driving (FSD): Стъпката След Autopilot

Въз основа на Autopilot, Tesla развива своя Full Self-Driving (FSD) технология, която в крайна сметка има за цел напълно автономно шофиране. Въпреки че този режим все още е в процес на тестване и регулации, Tesla активно обновява софтуера на своите автомобили, добавяйки нови функции и подобрения, за да приближи реалността на напълно автономно шофиране.

FSD включва напълно автоматизирани функции като автоматично паркиране, извършване на пътни завои, преминаване през кръстовища, и дори взимане на решения за предвиждане на опасни ситуации. Tesla постоянно обновява своите модели с последните версии на софтуера, като позволява на шофьорите да използват най-новите автопилот функции.

Предизвикателства и Бъдещи Перспективи

Въпреки впечатляващите постижения, автопилот технологиите срещат предизвикателства. Едно от основните е въпроса за регулацията и легитимността на автономните автомобили на пътя. Tesla работи активно с регулаторните органи и инженерите, за да улесни въвеждането на тези напреднали технологии в обществото.

Бъдещето на автопилот технологиите, особено при Tesla, изглежда не много надеждно. Очаква се в най-скоро време да се изтеглят и още 2 млн. коли на автопилот в САЩ.Последвайте ни в социалните мрежи👇