София ще е домакин на Виенския икономически форум през април

форум

Това съобщи Мария Габриел след среща с генералния секретар на форума Елена Кирчева

София ще бъде домакин на предстоящата среща на Виенския икономически форум, съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел във своя профил във Фейсбук след среща с посланик д-р Елена Кирчева, основател и генерален секретар на форума. Събитието е насрочено за 22 април 2024 г. и е резултат от предишни разговори във Виена, подчерта външният министър.

Мария Габриел изтъкна ролята на Виенския икономически форум като двигател за развитие и ключов участник в решаването на глобални и регионални предизвикателства. Тя подчерта, че Югоизточна Европа играе важна роля за стабилност, сигурност и развитие, благодарение на инициативи като тази на форума. Габриел изрази благодарност към посланик Кирчева за нейната енергия и ангажираност в работата на форума.

Министърът напомни за своето участие в откриването на 20-тото издание на форума през ноември и сподели мотото на този годишен форум – „Продължаваме да изграждаме икономически мостове в трудни времена“. Форумът, учреден през 2004 г., има за цел насърчаване на регионалното сътрудничество и диалог между държавите от Адриатическо до Черно море. През последните две десетилетия той се утвърждава като платформа за важни дискусии, обединявайки политици, икономисти и дипломати в стремежа си за развитие на регионалната икономика.

Във форума участва и премиерът Николай Денков, който взе участие в панела „Изграждане на икономическо сътрудничество в трудни времена“. Той подчерта важността на активната работа на България със съседите за развиване на транспортни, енергийни и дигитални връзки. Примерът на мултикултурното общество на Европа беше изтъкнат от премиера, който подчерта необходимостта от ценене на тази характеристика всеки ден.Последвайте ни в социалните мрежи👇