АНА-МПА: Гърция може да стане водороден хъб и център за производство на синтетични горива

горивп

До 2050 г. в Европа се предвиждат инвестиции от общо 650 милиарда евро за преобразуване на рафинериите

Осъществява се с цел производство на биогорива и създаване на нови единици за синтетични горива от зелен водород, вода и възобновяема електроенергия, съобщи БТА агенция, цитирайки генералния директор на Европейската асоциация на производителите на горива, Лиана Гута.

Гута подчерта, че европейските рафинерии сега трябва да балансират конкурентоспособността и приходите, като осигуряват стабилно снабдяване с горива през переходния период и същевременно правят значителни инвестиции в производството на разнообразни възобновяеми горива.

Тя предупреди, че този процес може да представлява сериозна заплаха за оцеляването на европейските рафинерии, което би имало последствия за енергийната сигурност на гражданите на Европа и може да доведе до увеличаване на зависимостта от вносни горива, които са свързани с неочаквани рискове.

Гута, която преди това беше директор по енергийната политика и международните отношения на „ХЕЛЕНИК ЕНЪРДЖИ“, в момента ръководи организация, представляваща 40 компании и 98% от рафиниращия капацитет в ЕС, Обединеното кралство, Норвегия и Швейцария. Тя призова за реализъм в решенията на ЕС, който да се вземе предвид, особено в контекста на кризи като руската инвазия в Украйна.

Какво е мястото на Гърция в екологичния пейзаж на Европа?

Относно енергийния профил на Европа и Гърция през 2050 г., Гута подчерта, че Европа ще има нужда от разнообразие от зелени технологии, като възобновяеми горива, зелена електрификация, водород и съхранение на въглерод. Тя посочи, че Централна и Северна Европа ще бъдат първи в производството на биомаса, докато южноевропейските страни, включително Гърция, ще се фокусират върху производството на синтетични горива. Според Гута, Гърция, със своя богат възобновяем потенциал и геостратегическо положение, може да стане център за вятърна и слънчева енергия, водороден хъб и производство на синтетични горива, предоставяйки зелена енергия на цяла Европа.Последвайте ни в социалните мрежи👇