Бюджетната комисия почти прие проектобюджета за 2024 г. на второ четене

калкулатор касичка

Комисията по бюджет и финанси прие почти изцяло на второ четене законопроекта за държавния бюджет на България за 2024 г.

За приемане остана Приложение номер 3, където са проектите за финансиране на общините. Министърът на финансите Асен Василев обеща да предаде до 12:00 часа утре в НС всички предложения, които получи от общините, както и да разгледа всички корекции в предложените проекти, защото депутатите днес намериха в тях технически грешки, информира БТА.

Законопроектът е в работната програма на НС с номер 49-302-01-76 и е внесен от МС на 24 ноември. През комисията минаха най-вече предложенията на партиите, които подкрепят кабинета. Те са предимно в предложение за промени със сигнатура 49-354-04-360, подписано от Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски, Йордан Цонев, Теменужка Петкова и Венко Сабрутев, внесено на 15 декември.

Източник на увеличените разходи в предложенията, одобрени днес, които трябва да минат и през пленарна зала, са повишените приходи от облагането на хазарта, от ДДС, включително и предварителното деклариране на стоки с висок фискален риск, както и от съкращаване на капиталовата програма.

С промените се предлага увеличение на заплати в държавните ведомства и финансиране на ремонти и строежи на публични институции, повече пари за култура и за археологически разкопки. Последвайте ни в социалните мрежи👇