Създадоха пречиствател с водорасли, който да промени въздуха

кенче на дъно

Микроводораслите са естествени пречистватели на въздуха

Разказът на Денис Иванов за пътешествието му в областта на екологията започва преди три години, когато той е студент по архитектура в УАСГ и получава възможността да участва в магистърска програма в Дания, фокусирана върху „Архитектура и екстремни условия“. Тази програма изпраща студентите в различни екстремни локации по света с цел да решат екологични и социални проблеми на тези места, пише BTV.

През този период Денис се запознава с арт инсталация, създадена от негов колега, която има за цел подобряване на качеството на въздуха в магазин в Китай. Този проект поддържа интереса му към аквакултурите и водосраслите, и той решава да се включи в състезанието „Академия за визионери“. Там среща Моника Димитрова, съосновател на VODORASLO, и въпреки началната им конкуренция, двамата откриват обща страст към своите проекти и решават да работят заедно.

След неуморна работа, те създават прототип на устройство, което използва микроводорасли за подобряване на качеството на въздуха. Проектът се фокусира предимно върху вътрешния въздух, който често е до 5 пъти по-замърсен от външния. Денис пояснява, че докато външният въздух може да бъде замърсен, проблемът става по-сериозен, когато се опитваме да проветрим вътрешното пространство. Той предупреждава, че проблемите с качеството на въздуха са невидими, докато не стане твърде късно.

Със съчетаните усилия на Денис и Моника, се появява първият пречиствател за въздух, който използва микроводорасли като ключов елемент в своя дизайн. Този иновативен подход към подобряване на въздушното качество представлява значителен напредък в областта на екологичните технологии.