Празнични храни и „фис“ коктейли водят списъка за коледно покупки на европейците

жени на коледа

Супермаркетите във Великобритания и Европа предлагат повече марки собствени храни

От печена патица до крекери с трюфели за семействата с ограничени финанси, които предпочитат да се хранят вкъщи и съкратят разходите за подаръци, цитира Ройтерс БТА.

Празничните храни се превръщат в приоритет, тъй като инфлацията принуждава домакинствата да приспособят бюджетите си, твърдят шефове на компании и пазарни анализатори. За някои магазини за хранителни стоки това е шанс да се възползват от потребители, които могат да си позволят да похарчат повече по време на празниците. 

„Тенденцията в магазините за хранителни стоки е силна“ каза миналия месец пред Ройтерс Саймън Робъртс, главен изпълнителен директор на „Сейнсбъри“ (Sainsbury), втората най-голяма верига за хранителни стоки във Великобритания. „Предстои ни силна Коледа по отношение на хранителните стоки“, добави той. 

Прогнозите са британците да похарчат около 105 британски лири повече за Коледа тази година, отколкото през 2022 г., според проучване на „Барклис“ (Barkleys), като се очаква за това да допринесат най-вече празничните храни и напитки, които ще нараснат средно с почти 25 британски лири.

Лидерът на британския пазар „Теско“ (Tesco) е купил повече пуйки, отколкото миналата година, тъй като очаква хората да се хранят по-малко навън и да прекарват повече време вкъщи със семейството и приятели“, заяви главният изпълнителен директор Кен Мърфи.

Във Франция купувачите също се стремят да съкратят общите си разходи за Коледа тази година , като средният им бюджет ще намалее с 19 евро спрямо 2022 година, сочи проучване на „Кофидис“  (Cofidis) и Се Ес А Рисърч (CSA Research).  Те възнамеряват да съкратят разходите си за подаръци.

Супермаркетите са увеличили диапазона от алтернативи на маркови храни, тъй като по-голямата част ( 78 на сто) от потребителите във Франция, Германия, Италия, Испания и Великобритания , от всички категории доходи, са заявили, че преминават към по-евтини продукти или пазаруват в по-бюджетни вериги, според проучване на „Маккинзи“ (McKinsey). Последвайте ни в социалните мрежи👇