Доставката на храна в България

жена с кутия с храна

Takeaway.com разкрива как се хранят българите през 2023 г.

За втора поредна година Takeaway.com анализира хранителните навици на българите, които използват услугата им за доставка на храна.

Основните резултати:

Българите са фенове на любими за доставка храни като чийзбургери и хамбургери, но също така залагат на традиционната пилешка супа и таратора;

В Takeaway.com потребителите намират и поръчват разнообразни видове кухня, но на водещи позиции са българската, италианската и американската кухня.

Takeaway.com, част от Just Eat Takeaway.com, е едно от водещите приложения за онлайн поръчки на храна в България и в глобален мащаб. След като миналата година компанията представи първия си анализ на тенденциите в потреблението, който хвърли светлина върху хранителните навици на българите, тази година тя е готова да покаже какво се е променило в изминалите месеци.

Какво обичат да похапват най-често българите?

Едно е ясно – българинът не може без традиционната българска кухня. За втора поредна година тя се извисява на върха на класацията и има защо – това е храната, която освен невероятен вкус и хранителна стойност, носи и голяма доза носталгия към детството.

Интересен факт е, че сред първите три най-предпочитаните български ястия се нареждат само вегетариански такива – таратор, шопска салата и овчарска салата. Любителите на месото пък са заели следващите места с мусака и пълнени чушки с кайма.

Втората най-предпочитана кухня на българите е италианската. Тук на челни места гордо застават два вида паста – карбонара и болонезе. А пицата? Тя идва точно след тях, а фаворитите са маргарита, капричоза и пеперони.

Бронзов медал за популярност сред българите получават американските кулинарни произведения. Сред тях най-обичани са класическите чийзбургер и пилешки бургер, в комбинация с любимите на всички пържени картофки.

Азиатската кухня продължава да набира скорост на родна земя, въпреки че българите все още се притесняват да заложат на нейните по-екзотични опции. Ето защо на водещите позиции тук са ориз със зеленчуци и пиле, донбури с пиле и пиле биряни.

Японската кухня също стремглаво набира скорост към първите позиции – тази година е на пето място с нигири сьомга, хосомаки сьомга и пиле терияки.

Вкусна храна без месо? Напълно възможно!

Стана ясно – българите обичат да поръчват традиционна храна. Това, което е изненадващо е, че те масово залагат на вегетарианските опции: от вкусен, освежаващ таратор през лятото до подходящите за всеки сезон шопска и овчарска салата.

Освен тях, предпочитани вегетариански опции са пица Маргарита, вегетариански бургери и гироси, както и картофки с трюфел.

Интересът към веган кухнята също расте значително и тази година. Хората обичат да поръчват миш-маш и безмесни кюфтенца.

Доставката на веган ястия чрез Takeaway.com е важна за много хора. Понякога тя е единствената опция да се насладят на ястия по техен вкус, без да се налага да импровизират с неясен резултат.

Ето защо през януари Takeaway.com се включи в инициативата Veganuary, която има за цел да насърчи повече хора да се спират на веган / вегетариански ястия, когато поръчват от любимия си ресторант.

В кампанията се включиха експерти и популярни инфлуенсъри, които насърчиха своите последователи да участват в забавно предизвикателство – да хапват безмесна храна през целия месец януари.

Резултатите? Повече хора разбраха, че веган храната може да бъде изключително вкусна, като получиха и възможността да балансират начина си на хранене и да опитат нещо ново.

Кои ястия набират най-голяма популярност?

Коя е перфектната пица? Тази, която има точната комбинация от любимите ти топинги и е доставена до вратата ти до минути, разбира се.

Персонализацията на храната става все по-важна за българския потребител. Тази година именно DIY пицата е шампионът на най-бързо набиращите популярност ястия.

След пицата се нарежда традиционната напитка айрян, следвана от свинските ребра без кост, а след тях две вегетариански опции, като фалафел.

Време за нещо сладко

Една от целите на Takeaway.com е да внася малки моменти на щастие в бързото ежедневие на своите потребители. Разнообразните опции за десерт са един от начините това да бъде постигнато.

Любимите десерти на българите са олицетворение на носталгията към детството. На първо място се нарежда крем карамелът, следван от млякото с ориз и бисквитената торта. Всеки един от тези десерти носи комфорт, мили спомени и позабравен вкус – перфектната комбинация от усещания за финал на един добър обяд или вечеря.

Кой и защо поръчва храна от Takeaway.com?

Каква е демографията на хората, които често залагат на доставка на храна в ежедневието си?

Потребителите на Takeaway.com се състоят от 53% мъже и 47% жени. Хората на години между 18 и 34 години са 45%, а между 35 и 55  – 43%. От тях 61% са родители.

А какъв е най-честият повод за поръчки? 19% от потребителите на Takeaway.com отварят приложението, когато искат да си подарят малко удоволствие.

18% от потребителите го правят, когато са готови за почивка след дългия работен ден и не искат да чистят съдове след вечеря, а други 18% го правят просто, когато няма друга храна вкъщи.

С кого поръчват потребителите на Takeaway.com? 39% от потребителите поръчват заедно със своя партньор, 27% го правят, когато се събират с приятели, а 34% използват приложението, заедно с децата си или други членове на семейството.

Поводите за Takeaway.com могат да бъдат различни, но доставката на храна за вкъщи се вписва във всяка обстановка. 20% от хората бързат да поръчат любимото си ястие, когато се прибират от работа, за да могат спокойно да се насладят на свободното си време. 18% поръчват, когато се готвят за филмова вечер вкъщи, а 17% за приятелско събиране или парти.

Takeaway.com x WGSN: новите тенденции в индустрията за доставка на храна

Takeaway.com си партнира с глобалния институт за тенденции WGSN, за да идентифицира нарастващите трендове от индустрията в глобален мащаб, които ще формират бъдещето на храната през 2024.

Установените тенденции са:

Храната за добро настроение (mood food)

Вината, свързана с яденето на “нездравословни” или “cheat day” храни, все повече ще намалява. Потребителите подхождат към храненето с по-гъвкав подход, като си позволяват да се наслаждават на вкусната храна без да имат конкретен повод за нея.

Zero Heroes

Според скорошно проучване 80% от хората в световен мащаб са готови да плащат повече за опаковки, които са биоразградими и са направени от рециклирани или рециклируеми материали.

Потребителите все по-често ще търсят брандове, които обръщат внимание на околната среда и социалното благополучие.

Сливане на култури

Идеята за кулинарната автентичност се развива, тъй като ново поколение от готвачи започват да създават ястия, които надхвърлят простото съчетаване на популярни ястия от глобални видове кухни, за да създадат вместо това вкусни нови продукти, които отразяват уникални, многопластови културни идентичности, използвайки съставки техники за създаване на собствени кулинарни жанрове.

Trending taste makers

Социалните мрежи продължават да играят голяма роля във формирането на вкусовете и експериментите, които правим с храната си. Хората по-често черпят кулинарно вдъхновение от инфлуенсъри в TikTok, отколкото от традиционите шеф-готвачи или критици. Завладяващото визуално съдържание е водещо при оформянето на вкуса и потребителските навици в световен мащаб.Последвайте ни в социалните мрежи👇