Северна Македония намалява зависимостта на руския газ със сделката на България с Graystone

газ

Това заяви електрическата компания на Северна Македония

Електрическата компания на Северна Македония Elektrani na Severna Makedonija (ESM) обяви в четвъртък, че нейното подразделение за природен газ ESM Prodazba ще доставя природен газ за отоплителните си централи през декември от българската Graystone Bulgaria LTD в опит да намали зависимостта си от руски газ, това съобщи Seenews.

Газът, доставен от Graystone, се състои от смес от азерски газ, американски LNG и други източници, с изключение на руски природен газ, каза ESM пред SeeNews в имейл.

Graystone беше избран след представяне на най-ниската оферта от 56 евро за MWh в търг, каза ESM. ESM Prodazba също е закупила природен газ от Graystone за октомври и ноември, показват данни на уебсайта на ESM.

През ноември ESM Prodazba стартира търг за доставка на газ до 3500 MWh на ден за декември, търсейки оферти, които изрично гарантират, че газът не е с произход от Русия. Алтернативно участниците трябва да се ангажират да платят транзитна такса до България, ако газът е с произход от Русия, гласи търгът.

През октомври България въведе такса от 20 лева (11 долара/10,22 евро) за мегаватчас за руския природен газ, преминаващ транзитно през нейна територия.

Министърът на икономиката на Северна Македония Крешник Бектеши каза в края на октомври, че правителството е поискало от София да увеличи капацитета на единствения газопровод, минаващ през България за Северна Македония, така че да могат да се доставят по-големи количества газ от места, различни от Русия. Бектеши каза още, че Скопие ще търси обезщетение от България за въвеждането на таксата за транзит на газ.

Газопроводът, минаващ през България за Северна Македония, е отдаден под наем на руската „Газпром“ до 2030 г., според медии в Северна Македония.Последвайте ни в социалните мрежи👇

telegram sharing button